“Echipa” alimentatie de tip fast-food - silueta de invidiat este privita ca incompatibila. Cu toate astea, nutritionistii lucreaza si perfectioneaza de ani buni reteta pentru un sandvis perfect, care nu pune in pericol silueta.

De la banala branza cu rosii si pana la renumita reteta hipercalorica preferata de Elvis Presley – paine integrala prajita, un borcanel de unt de arahide, un borcanel de jeleu de struguri, jumatate de kilogram de sunca prajita pana devine crocanta – toate sandvisurile au un ingredient comun: painea. Dar este posibil un sandvis fara paine? Iata ca da!

Britanicii se lauda ca au inventat primul sandvis fara paine. Inovatia, care aduce aproape cu un paradox culinar, apartine lantului de supermarketuri “Waitrose” care a considerat ca 125 de calorii intr-un sandvis sunt arhisuficiente pentru mentinerea unei siluete demne de sezonul bikinilor, care este in plina desfasurare.

Sandvis fara paine. Painea – “persona non-grata”

Iata asadar ca reteta britanicilor nu contine nici pe departe acel amestec de faina, apa si ulei – painea – pe care il folosim in mod uzual, ci inlocuieste totul cu o banala frunza de salata.
Specialistii de la Waitrose au si pus la punct trei retete pentru un sandvis perfect, care sa se potriveasca de minune cu frunza de salata – branza feta, pui condimentat cu mango si creveti cu taitei de orez – si care, spun ei, asigura necesarul zilnic de vitamine, proteine si carbohidrati.

“Nu avem nimic impotriva painii, ci doar oferim o alternativa sanatoasa intre o salata si un sandvis”, isi justifica cei de la Waitrose demersul.
Acestia propun si cateva “accesorii” pentru inedita lor reteta de sandvis: seminte si nuci amestecate cu sfecla rosie si tavalite bine prin spuma de mure sau afine.

Un alt sandvis fara paine, minciuna de peste 1000 de calorii

Dar britanicii de la Waitrose nu sunt primii care au incercat sa renunte la painea sandvisului. Un gigant lant de fast food a avut un demers similar, cand a creat Double Down, pentru care au inlocuit traditionala chifla cu doua fileuri de pui, intre care au pus felii de sunca, branza topita pe care le-au scaldat din abundenta cu maioneza.

Insa ceea ce ei au pretins a fi un fel de mancare sanatos s-a dovedit a fi, din punctul de vedere al institutiilor pentru sanatate publica din Statele Unite, o adevarata bomba calorica si o trambulina pentru colesterol.
S-a demonstrat chiar ca “sandvisul-minune” continea de fapt 1228 de calorii, nu 500 asa cum pretindeau producatorii lui! O astfel de combinatie nu e nociva numai pentru silueta, ci pentru sanatatea in sine si, potrivit nutritionistilor, ar trebui evitata cu orice pret!

Si italienii au propria varianta a sanvisului fara paine. Acestia folosesc patratele de coca pentru ravioli pe care insa nu le lipesc unele de altele pentru a obtine binecunoscutele pernute, ci le coc si le consuma ca atare cu o felie de sunca sau cu putin cascaval.