Sandvisuri fara paine

“Painea ingrasa!” “Painea nu este sanatoasa!” Auzi frecvent aceste avertismente. Dar ce faci daca vrei, totusi, sa mananci un sandvis? Daca programul prea incarcat nu iti permite sa pleci mereu la birou cu sacosa cu casolete? E simplu: iti poti face sandvisuri fara paine.

Combinatiile sunt multiple, atat pentru vegetarieni, cat si pentru carnivori. Noi iti propunem 3 retete fara carne care nu sunt doar usor de facut, ci si foarte sanatoase.

Sandvisuri fara paine

Sandvisul cu ce ai prin casa

Sandvisuri fara paine sandvis cu ce ai prin casa

Foto: Margaret’s Dish / Pinterest

Pentru acest sandvis nu ai nevoie de ingrediente speciale, ci doar de o paste cu ou si cu branza – ramase de la cina si tinute in frigider – si salata, rosii coapte, ardei rosu si guacamole. Dar, desigur, iti poti face aceasta salata dupa gust cu ingrediente pe care le ai prin frigider. Nimeni nu te opreste sa dai frau liber imaginatiei.

INGREDIENTE

Paste cu branza si cu ou, care au stat la frigider peste noapte
1/2 de ardei rosu copt
1 rosie coapta
4 Linguri de guacamole
cateva frunze de salata – poti folosi si rucola, spanac sau papadie

PREPARARE

Taie budinca din paste cu branza si ou in 4 felii de dimensiunea si grosimea unei felii de paine. Daca budinca a stat la frigider peste noapte, s-a inchegat suficient incat sa iti fie usor sa o manevrezi.

Unge feliile de sandvis astfel obtinute cu guacamole si formeaza astfel doua sandvisuri pe care sa le umpli cu ardeiul rosu copt, rosiile coapte si frunzele de salata.

Wrap cu humus de morcov cu ghimbir si legume multicolore

wrap- sandvisuri fara paine

Foto: Dinner With Aura / Pinterest

Acest sandvis vegan fara paine seamana foarte mult cu traditionala shaorma. Sau cu burrito. Este, insa, mult mai sanatos. Aparent, nu este nimic fancy in acest sandvis, dar, odata ce l-ai incercat, vei simti satisfactia gustului perfect.

INGREDIENTE

Pentru humus ai nevoie de:

2 morcovi mici (daca gasesti morcovi galbeni, ar fi minunat)
1 catel de usturoi de marime medie
2-3 lingurite de ghimbir razuit fin (in functie de gust)
1 ceasca de naut (fiert, scurs si racit sau din conserva)
sucul de la o lamaie mica (aproximativ 2 lingurite)
1 lingurita de chimion
1 lingurita de sos Sriracha iute
2 lingurite de tahini
3 lingurite de ulei de masline
sare, dupa gust

PREPARARE

Pentru humusul de morcovi, adauga morcovii, usturoiul, ghimbirul, chimionul, sucul de lamaie, Sriracha si tahini intr-un blender sau un robot de bucatarie si mixeaza la viteza mare. Adauga incet uleiul de masline. Daca amestecul nu capata o consistenta fina, adauga o lingura de apa. Gusta si potriveste de sare. Poti adauga mai mult si din celelalte ingrediente, in functie de cat de condimentat iti doresti humusul. Poti pastra preparatul la frigider timp de o saptamana.

Pentru wrap ai nevoie de:
4 frunze mari de varza sau 6 frunze mai mici de varza kale
1 cana de seminte de quinoa negre (le poti comanda online de AICI)
2 morcovi taiati julien sau razuiti fin
1/2 de cana de varza rosie taiata fin
1/2 de cana de sfecla tocata
1/2 de cana de zucchini, taiati julien
1/2 de ceasca de ardei rosu feliat subtire
1 avocado feliat
1/2 de cana de humus din morcov

PREPARARE

Dupa cum sigur ai banuit, frunzele de varza vor juca rolul traditionalei lipii de la guacamole. Pentru a evita situatia in care acestea s-ar putea rupe atunci cand sunt rulate, poti sa le oparesti timp de doua minute. Vor deveni astfel mai elastice si mai rezistente.

Amesteca bine toate ingredientele mentionate mai sus si, dupa ce frunzele de varza s-au racit, umple-le atat cat sa le poti apoi rula la fel ca pe clasica lipie sau ca pe un burrito.

Din cantitatile mentionate mai sus poti obtine 4 wrap-uri generoase sau 6 mai mici daca folosesti varza kale.

Vedeta printre sandvisuri fara paine

Burgeri cu cartofi dulci si guacamole din fasole edamame

Sandvisuri fara paine burger

Dintre cele trei retete de sandvisuri fara paine, aceasta este, fara doar si poate, cea mai satioasa. Contine cartofi dulci, fasole edamame, fulgi de chilli, seminte de susan si alte ingrediente care confera burgerului un gust senzational.

INGREDIENTE

Pentru burger, ai nevoie de:

8 ciuperci mari, cu palaria plata
1 cutie de naut
1 cartof dulce mare
1 lingurita de seminte de susan
1 lingurita de chimion macinat
1/4 de lingurita de piper cayenne
1/2 de lingurita sau chiar 1 lingurita de scortiosara (dupa gust)
1 lingurita de turmeric
un varf de lingurita de fulgi de chilli
sare
piper
mamaliga sau faina de malai

Pentru guacamole ai nevoie de:
1 ceasca de fasole edamame
1 avocado
3 catei de usturoi
3 lingurite de coriandru proaspat tocat
suc de la o lamaie
1 lingurita de ulei de masline sau de cocos
1/4 lingurita de piper cayenne
sare

PREPARARE

In primul rand, fierbe cartoful dulce pana ce acesta devine suficient de moale pentru a fi pasat. Adauga-l in vasul mixerului, impreuna cu boabele de naut care, anterior, au fost scurse bine de apa. Amesteca bine cele doua ingrediente. Pentru ca trebuie sa obtii un preparat usor crocant, nu este nevoie sa le amesteci pana ce devin pasta.

Apoi adauga semintele de susan, condimentele si chilli si amesteca din nou. Nu trebuie sa te sperie daca vei vedea ca obtii un preparat de consistenta unui piure nu foarte fin. De fapt, asta era si ideea. Adauga-i sare si piper, dupa gust. De asemenea, te poti juca cu gusturile, adaugand contimente in cantitatea care iti place tie.

Cand acest prim proces este gata, ia preparatul astfel obtinut si modeleaza-l sub forma unor burgeri de marime medie. Din cantitatile specificate ar trebui sa obtii aproximativ 8 astfel de burgeri.

Trece usor fiecare burger prin faina de porumb si pune-l la prajit intr-o tigaie pe care ai uns-o inainte cu un pic de ulei. Ai grija cand intorci burgerii de pe o parte pe alte ca sa nu se rupa.

Intr-o alta tigaie pe care ai uns-o cu ulei, pune ciupercile la prajit, la foc mic, pana ce capata o culoare maronie. Daca nu ai la dispozitie doua tigai, coace intai ciupercile si abia apoi burgerii. Poti gasi insa tigai, dar si alte vase si accesorii de bucatarie pe care le poti comanda online AICI.

Acum nu-ti mai ramane decat sa asamblezi burgerul si sa obtii unul dintre cele mai bune sandvisuri fara paine. Pune o ciuperca pe farfurie cu palaria in sus. Peste ea pune burgerul si guacamole si “inchide” burgerul cu o alta ciuperca. Poti, de asemenea, sa imbunatatesti gustul adaugand sos iute de chilli sau un pic de branza ca topping.

Ti-au placut retele noastre de sandvisuri fara paine? Afla ce este recomandat si ce nu ar trebui sa mananci niciodata la birou.

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii nostre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!

Foto: Stockfood, Pinterest