fructe si legume proaspete

E timpul pentru fructe si legume proaspete si, chiar daca multe dintre ele sunt inca trufandale, nu le poti rata si ti-ai facut deja provizii pentru cateva zile. Insa, exista aici si un neajuns: fructele si legumele proaspete isi pierd repede prospetimea. Tocmai pentru a evita aceasta situatie neplacuta, iti sugeram cateva strategii care, odata urmate, te vor ajuta sa iti mentii fructele si legumele proaspete pentru mai mult timp.

Fructe si legume proaspete – la frigider

Bananele. Poti preveni inmuierea si innegrirea bananelor daca le acoperi capetele cu folie de plastic. Motivul pentru care aceste fructe se strica asa de usor este acela ca ele emit un gaz, etilenul, care ajuta la coacerea bananei si se elibereaza prin pori. Daca invelesti capetele bananei in folie de plastic, vei incetini procesul de coacere si, astfel, te vei bucura mai mult timp de fruct in perfecta stare.

Merele. Daca vrei sa depozitezi merele in frigider pentru a te bucura cat mai mult de prospetimea lor, trebuie sa le pui intr-o punga de plastic. Ca si bananele, si ele emit etilen, asa ca, prin folosirea pungii de plastic, poti sa pastrezi merele proaspete mai mult timp.

Avocado. Acesta face parte din randul fructelor pe care le vrei proaspete cat mai mult timp. Din pacate, insa, el oxideaza foarte repede. De preferat este sa depozitezi avocado la temperatura camerei aproximativ o luna, pana cand se coace. Daca acesta devine usor moale la atingere, inseamna ca s-a copt si poate fi mutat in frigider unde mai poate sta aproximativ o saptamana. Cu conditia sa nu fi fost taiat.

Zmeura. Daca fructele de zmeura pe care doar ce le-ai cumparat incep sa mucegaiasca, spala-le cu putin otet inainte de a le depozita in frigider. Acelasi tratament il poti aplica si murelor ori capsunelor. Folosind otet pentru a le spala, poti ucide bacteriile care le acopera si sa pastrezi astfel fructele proaspete mai mult timp.

Legume cu regim special

Desi mai greu perisabile, sunt legume care necesita o atentie deosebita daca ti le doresti proaspete pentru mai mult timp.

Telina. Telina poate capata usor o textura cauciucata si un aspect negricios. Poti preveni sa se intample acest lucru daca, inainte de a o depozita in frigider, o invelesti in folie de aluminiu. Acest procedeu va impiedica aerul sa patrunda la telina proaspata si o va mentine hidratata. Telina, ca si bananele si merele, emite etilen, iar, prin invelirea ei in folie de aluminiu, se previne oxidarea.

Salata. Desigur, salata nu o poti consuma decat proaspata. Dar ce faci daca ai cumparat o cantitate prea mare, pe care nu o poti consuma toata la o masa? Salata face parte dintre verdeturile de primavara pe care ti el doresti mereu proaspete si, tocmai de aceea, ar trebui ca, atunci cand o depozitezi in frigider, sa ii invelesti partea de jos, unde se afla si cotorul, in prosoape de hartie. Astfel, te vei putea bucura pentru cateva zile in plus de salata proaspata. In plus, aceasta metoda a invelitului in prosoape de hartie previne fructele si legumele sa stea prea mult ude si,
astfel, sa se inmoaie mai repede.

Cartofii. Desi sunt mai greu perisabili – pastrati in anumite conditii, ei pot rezista destul de bine si doua-trei luni – cartofii se strica usor mai ales daca sunt tinuti in spatii neaerisite si la caldura, unde pot incolti. Daca, insa, vei pune cateva mere printre cartofi, vei impiedica stricarea acestora. Daca ti se pare ca metoda este insuficienta pentru a pastra cartofii proaspeti mai mult timp, incearca sa ii depozi intr-un loc uscat si racoros, unde sa nu fie atinsi de razele soarelui.

Afla si cand este bine sa consumi fructe proaspete si cand ai face mai bine sa le eviti.

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!

Foto: Guliver