Sistemul Ayurveda

Sistemul Ayurveda este cea mai veche stiinta indiana de vindecare. Intreaga filozofie Ayurveda se bazeaza pe teoria celor trei DOSHA. Aceasta teorie se refera la imbinarea celor cinci elemente in orice fiinta, iar acestea dau nastere tipologiilor constitutionale. 

Cele trei tipologii constitutionale identificate de sistemul Ayurveda sunt: VATA DOSHA, formata din elementul aer si eter, PITTA DOSHA, formata din elementul foc si elementul apa, si KAPHA DOSHA, formata din elementul pamant si elementul apa. Fiecare fiinta are toate cele trei tipologii, dar una sau doua dintre ele au o anumita preponderenta.

Sistemul Ayurveda sau cum sa mananci corect in functie de silueta

Potrivit mindbodygreen.com, sistemul Ayurveda te ajuta sa ai un stil de viata sanatos si iti creeaza o stare de bine, pozitiva.

Ce trebuie sa stii despre sistemul Ayurveda inainte sa tii cont de regulile de nutritie:

  • in sistemul Ayurveda este recomandat sa mananci doar atunci cand iti este foame; nu trebuie sa tii cont de ora sau de anumite obiceiuri alimentare, ci este suficient sa stii cand este necesar sa mananci
  • este recomandat sa bei cateva pahare de apa (de preferat la temperatura camerei) in timpul mesei; fiecare masa trebuie sa fie compusa din apa, aer si hrana
  • este recomandat sa stai la masa in timp ce mananci si sa eviti sa te uiti la televizor sau sa citesti; totodata, este recomandat sa mesteci de cel putin 30 de ori fiecare bucatica de mancare inainte ca aceasta sa ajunga in stomacul tau

 Cum iti dai seama ce constitutie ai in sistemul Ayurveda:

Persoanele care sunt caracterizate de predominanta lui VATA DOSHA nu acumuleaza multe kilograme de-a lungul vietii, obosesc foarte repede si au tendinta sa aiba pielea uscata si rece. Parul este inchis la culoare si au probleme cu circulatia sangelui. Ochii sunt de culoare inchisa, au o imaginatie puternica si au multe idei noi.

Persoanele care apartin tipologiei PITTA DOSHAau forme medii, pielea lor este mai calda, sunt sensibile la atingere, au o pilozitate fina si se confrunta cu caderea prematura a parului. Au ochii sensibili, starile lor se schimba foarte usor, au o minte agera si prefera un climat mai racoros.

Persoanele care apartin tipologiei KAPHA DOSHA au o constitutie mai robusta, pielea lor este groasa, mai deschisa la culoare, firul de par este mai gros, iar ochii sunt albastri sau caprui. Sunt foarte calme si au foarte multa rabdare. Au nevoie de mult somn.

Cum sa mananci corect daca te incadrezi in tipologia VATA DOSHA

Evita:

  • orice este rece sau congelat (inclusiv bauturile foarte reci), alimentele raw vegane, bauturile carbogazoase
  • mancaruri uscate (floricele, fasole, biscuiti, etc.)
  • redu consumul de cafeina si nicotina
  • cereale precum orz, hrisca sau mei

Consuma:

  • mancaruri calde, cum ar fi supele
  • avocado, nuca de cocos, masline, zer, branza, oua, lapte de soia, grau, nuci, seminte, fructe de padure, pepene, dovlecei, iaurt
  • fructe precum struguri albi, portocale sau ananas

Daca te confrunti cu un dezechilibru, incearca sa tii urmatoarea dieta timp de doua saptamani:

  • 20% legume (optional ai voie sa consumi fructe uscate)
  • 30% proteine din oua, iaurt, fructe de mare, tofu
  • 50% cereale precum quinoa, grau sau ovaz

Cum sa mananci corect daca te incadrezi in tipologia PITTA DOSHA

Evita:

  • legume precum rosii, ardei grasi, morcovi, sfecla, vinete, ceapa, ridichi, spanac, grapefruit, caise si fructe de padure
  • condimente precum ghimbir, piper negru, usturoi, ardei iuti si piper cayenne
  • carne, oua si fructe de mare
  • hrisca, porumb, mei, orez brun, mustar si susan

Consuma:

  • sparanghel, castraveti, cartofi dulci, verdeturi, dovleac, broccoli, conopida, telina, fasole verde, dovlecei, struguri, cirese, pepene galben, nuca de cocos, avocado, mango, ananas, rodie, portocale si prune
  • condimente precum coriandru, cardamon, sofran, ulei de masline, ulei de floarea soarelui
  • cereale precum grau, orez alb, orz
  • carne de curcan sau de pui cu moderatie

Daca te confrunti cu un dezechilibru, incearca sa tii urmatoarea dieta timp de doua saptamani:

  • 25% legume proaspete (din lista cu recomandari)
  • 25% proteine din tofu, branza cottage, oua sau carne de pui sau de curcan si creveti
  • 50% cereale precum orez sau orz

Cum sa mananci corect daca te incadrezi in tipologia KAPHA DOSHA:

Evita:

  • fructe precum portocale, banane, avocado, ananas, piersici, pepene galben si legume precum dovlecei, rosii si cartofi dulci
  • cereale precum ovaz, orez sau hrisca
  • lactate cu un continut bogat de grasimi, nuci sau ulei

Consuma:

  • mere, pere, rodie, afine, caise
  • condimente precum ghimbir, piper, piper cayenne si mustar
  • carne de curcan sau de pui, fructe de mare si oua
  • hrisca, ovaz, mei si porumb
  • iaurt cu un continut slab de grasimi si lapte de soia
  • seminte de floarea soarelui sau seminte de dovleac
  • ceai de ghimbir, ceai negru sau ceai verde

Daca te confrunti cu un dezechilibru, incearca sa tii urmatoarea dieta timp de doua saptamani:

  • 50% legume
  • 20% proteine din fasole neagra sau alba, linte, oua, carne de curcan sau de pui
  • 30% ovaz, mei, orez salbatic sau hrisca

Te confrunti cu diverse dureri? Iata cum te ajuta condimentele sa scapi de ele!

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!

Foto: Guliver