Smochinele au foarte multe beneficii asupra sanatatii si le poti include in diferite retete. Poti sa consumi smochine proaspete, coapte sau uscate, in functie de preferinte, scrie food52.com. Smochinele proaspete se pastreaza foarte bine la frigider, dar nu este recomandat sa le tii mai mult de doua zile inainte sa le consumi.

Daca vrei sa consumi smochine proaspete, afla ca acestea previn constipatia, indigestia si calmeaza tusea. Este bine sa le alegi pe cele care sunt usor moi, pentru ca sunt mult mai gustoase si pot fi incluse in foarte multe retete.

Smochinele proaspete pot fi consumate cu miere, caramel, scortisoara si indulcitor natural pe baza de stevie. Pot fi savurate si cu putina sare sau cu putin piper, iaurt grecesc sau smantana dietetica. Daca vrei sa le consumi pe post de desert, poti sa le mananci cu ciocolata neagra sau cu nuci. Practic, smochinele proaspete pot fi consumate in foarte multe combinatii, trebuie doar sa alegi alimentele care iti plac si sa incerci foarte multe retete.

Iata 5 moduri in care sa savurezi smochinele proaspete

1. Smochine cu iaurt, nuci si miere

Iti doresti un desert sanatos si gustos? Poti sa consumi smochine cu iaurt grecesc si miere. Iar daca vrei ca desertul sa fie de-a dreptul apetisant, poti sa adaugi si cateva nuci, migdale sau alune. Chiar si fisticul poate fi consumat cu smochine si iaurt, important este sa alegi ingredientele care iti plac si sa le combini.

2. Smochine caramelizate si cu branza de capra

Ai nevoie de trei sau patru smochine mai mari. Taie smochinele in doua si presara sare pe ele. Pune o tigaie pe aragaz, toarna putina miere si lasa fructele sa stea pe foc pana cand mierea incepe sa se caramelizeze. Foloseste o lingura pentru a acoperi smochinele cu mierea caramelizata. Scoate smochinele din tigaie, apoi pune tigaia inapoi pe foc si topeste mierea cu putin vin rosu si zeama de lamaie. Amesteca pana cand obtii un sos subtire, dupa care toarna-l peste smochine. Mananca smochinele caramelizate cu cateva felii de branza de capra.

3. Paine toast cu smochine

Daca smochinele sunt foarte moi, zdrobeste-le cu o furculita si intinde-le pe o felie de paine toast. Poti sa adaugi cateva cuburi de branza feta, ulei de masline, miere sau sirop de agave. Presara putina sare de mare sau piper la final si bucura-te de o gustare delicioasa.

4. Smochine umplute cu branza si trase prin ciocolata neagra

Iti doresti o gustare aparte? Ai nevoie de cateva smochine, aproximativ 60 de grame de branza ricotta sau mascarpone, 140 de grame de ciocolata neagra si 45 de grame de nuci sau migdale. Pasul urmator este sa tai smochinele in doua, sa le scoti miezul si sa le umpli cu putina branza, apoi lasa-le la rece aproximativ 30 de minute. Topeste ciocolata intr-un bol si amesteca pana cand obtii o compozitie cremoasa si omogena. Scoate smochinele din frigider si acopera-le cu ciocolata. Presara la final cateva nuci sau migdale zdrobite si lasa-le la rece doua sau trei ore inainte sa le savurezi.

5. Smochine coapte cu inghetata de vanilie

Smochinele pot fi preparate la foc mediu, cu putina miere, si pot fi servite cu inghetata de vanilie. Tot ce trebuie sa faci este sa tai smochinele in doua si sa le amesteci cu miere si zeama de lamaie. Poti sa presari si putina sare peste ele. Pune smochinele in tava si lasa-le la cuptor aproximativ 30 de minute, la o temperatura de 160 de grade Celsius. Daca siropul este prea gros, poti sa adaugi putina apa. Este recomandat sa le consumi calde, cu putina inghetata de vanilie. Aceasta gustare se pastreaza foarte bine la rece timp de o saptamana.

Iata si un articol despre diete bogate in fibre. Iti dau energie si te ajuta sa slabesti!

Foto: Guliver