Te-ai intrebat vreodata cum sa cureti un ou fiert tare fara sa se rupa albusul? Iata patru metode incercate. Vezi care dintre ele au dat rezultate perfecte!

Nu e chiar usor sa cureti un ou fiert tare. Sigur, poti sa il cureti oricum, dar cum il cureti in asa fel incat sa nu rupi din albus? De obicei il fierbi, il racesti, il lovesti de o suprafata tare sau il lovesti cu o lingura si apoi cureti bucata cu bucata coaja. De cele mai multe ori, mai ales daca e proaspat, ramai in mana cu un ou care arata oribil. Nu il poti pune asa deasupra salatei. Nici iubitului tau nu ii poti duce, in pat, un mic dejun la care sa ii servesti un astfel de ou.

Ouale mai vechi sunt mai usor de curatat pentru ca intre albus si coaja se creeaza un spatiu mic, plin cu aer. Cu cat oul e mai vechi, cu atat spatiul acela cu aer devine mai mare si, astfel, oul e mai usor de curatat. Dar cum cureti un ou proaspat? Iata patru metode, publicate de Prevention.com

Cum sa cureti un ou fiert tare

1. Metoda cu bicarbonat de sodiu

Mai multe site-uri sugereaza sa adaugi bicarbonat de sodiu in apa in care fierbi ouale. Aparent, daca ridici nivelul pH-ului oului cu o substanta alcalina cum este bicarbonatul, il faci mai usor de curatat. Editorul Prevention.com a adaugat o jumatate de lingurita de bicarbonat la aproximativ un litru de apa. Apoi, a facut ce facea de obicei: a adus apa la punctul de fierbere, apoi a acoperit vasul, l-a luat de pe foc, a lasat ouale 10 minute in apa fiarta, apoi a scurs apa. Apoi a incercat sa curete ouale. Rezultatul? Cojile de ou au putut fi indepartate in bucati mari, cu usurinta.

2. Metoda „Puterea plamanilor”

Uite cum ar trebui sa procedezi: Sparge oul la fiecare capat. Apoi curata, in fiecare parte, cam un sfert din coaja. Apoi pui gura in asa fel incat sa acoperi partea de sus a oului, atingand numai coaja. Si sufli cu toata puterea. Oul ar trebui sa iasa din coaja prin partea opusa.

Editorul Prevention.com sustine ca a incercat chiar si aceasta metoda, dar a concluzionat ca „poate ca nu are plamani atat de puternici”, pentru ca oul nu a alunecat din coaja.

3. Metoda ciocnirii in apa

Fierbi ouale ca de obicei, apoi le pui intr-un vas cu apa rece. Misti apoi vasul in forma circulara, in asa fel incat ouale sa se loveasca usor intre ele. Micile fisuri rezultate din ciocnirea oualor ar trebui sa le faca usor de curatat. Rezultatul? Daca nu folosesti un vas inalt, o sa versi apa peste tot. Si coaja nu se desprinde atat de usor de pe oua.

4. Metoda paharului cu apa

Un clip postat pe YouTube cu aceasta metoda a avut mai mult de 21 de milioane de accesari. Ce ar trebui sa faci ca sa cureti un ou fiert tare? Sa pui oul intr-un pahar mic, cu putina apa. Acopera paharul cu mana si apoi agita-l cat poti de tare. Coaja oului va face multe crapaturi mici, peste tot. Intr-un final, coaja va cadea. Care e rezultatul? Dupa cinci secunde de zguduit paharul, coaja a inceput sa cada de pe ou. Albusul a ramas neted si perfect.

Acum ca stii cum sa cureti un ou fiert, afla si Cum se curata rodia.

FOTO: istockphoto.com