Supa de cartofi a la Jamie Oliver.

Supa de cartofi in varianta lui Jamie Oliver e facuta din cartofi care au fost, mai intai, copti! Daca la fierbere folosesti si o coaja de parmezan, vei vedea ca aroma e inconfundabila!

Supa de cartofi copti poate fi ceva nou pentru tine, dar merita incercata! Mai ales daca o gatesti impreuna cu o coaja generoasa de parmezan, care ii adauga o nota subtila de iuteala. E o supa care poate fi servita calda sau aproape rece si care te va inviora.

Ingredientele propuse de Jamieoliver.com pentru acesta supa de cartofi sunt pentru patru-sase portii. Timpul de gatire este de doua ore si 20 de minute, dar dificultatea nu este ridicata deloc. In plus, poti pune in caserole mici ceea ce iti ramane, apoi congeleaza pentru o seara in care nu ai chef sa gatesti! O portie de supa are 353 de calorii.

Ingrediente pentru supa de cartofi copti

3 cartofi mari (pot fi si cartofi copti ramasi de la o masa anterioara)

40 grame unt

1 ceapa

Coaja de permezan, de orice dimensiune

1,5 litri supa de legume clara

Smantana

1 mana de cepsoara

Preparare

Daca folosesti cartofi deja copti, sari peste primii pasi. Daca nu, incepe sa prepare aceasta supa de cartofi prin a coace cartofii. Asadar, preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Spala cartofii si sterge-i bine de apa, ca sa fie uscati complet. Inteapa-i cu furcultita. Pune cartofii pe gratarul de la aragaz, la mijlocul cuptorului, si coace-i aproximativ o ora si 15 minute. Timpul de coacere depinde de marimea cartofilor, asa ca va trebui sa ii testezi. Cand sunt gata, scoate-i din cuptor si lasa-i sa se raceasca suficient cat sa ii poti manevra. Cand sunt destul de reci, taie-i in sferturi si lasa-i sa se raceasca de tot.

Intre timp, curata si toaca ceapa marunt. Topeste untul intr-o cratita larga, la foc mediu spre mic. Caleste ceapa aproximativ 10 minute sau pana cand se inmoaie.

Taie cartofii, cu tot cu coaja, in bucati de doi centimetri. Apoi pune cartofii in oala, impreuna cu coaja de parmezan. Asezoneaza cu sare si piper si gateste totul pentru cinci minute.

Adauga supa de legume si adu supa de cartofi la punctul de fierbere, apoi micsoreaza focul si fierbe pentru inca 30 de minute.

Scoate coaja de parmesan din oala, apoi paseaza supa in blender, pana devine o crema lichida. Pune supa crema din nou in oala, gust-o de sare si piper. Daca vrei sa fie mai subtire, mai pune putina supa de legume.

Serveste acesta supa cu smantana din belsug, cepsoara tocata si un praf de piper negru proaspat rasnit. E delicioasa asa cum e, dar si mai buna daca o servesti cu branza maturata maruntita pe deasupra.

FOTO: Guliver

Citeste si: Decalogul dupa Jamie Oliver: 10 reguli pentru un trai sanatos si delicios.