Supe de toamna cu arome exotice.

Cand se raceste afara, e bine sa iti ingrijesti corpul si la exterior, dar mai ales din interior! Pregateste-ti niste supe de toamna cu gusturi exotice, ale caror condimente tin racelile la distanta si iti intaresc imunitatea!

Cand e frig afara, daca mananci supe de toamna, organismul tau o sa primeasca destule substante nutritive ca sa iti intareasca sistemul imunitar. Cei de la Mindbodygreen.com au notat trei retete de supe vindecatoare, care tin racelile la distanta in sezonul rece.

3 retete de supe de toamna

1. Supa de cartofi dulci si arahide

La prima vedere, ingredientele par a nu se potrivi unele cu altele, dar, de fapt, aceasta este o supa etiopiana foarte aromata, a carei vedeta este cartoful dulce.

Ingrediente pentru sase portii:

  • 2 linguri ulei de masline extra-virgin
  • 1 ceapa, tocata marunt
  • Sare de mare
  • 1 ardei capia rosu, tocat marunt
  • 2 catei de usturoi, zgrobit
  • 2 lingurite cu ghimbir proaspat razuit
  • 1/2 lingurita allspice
  • 1/2 lingurita pudra de scortisoara
  • 1/2 lingurita boia dulce
  • Un varf de lingurita de piper cayenne
  • 1 cana rosii maruntite, decojite
  • 3 linguri unt de arahide
  • 6 cani supa de legume
  • 1 kg cartofi dulci, curatati si taiati in cuburi
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 mana de coriandru proaspat (daca nu ai, poti folosi patrunjel)
  • 1/2 cana arahide maruntite, pentru servit

Cum se face

Incalzeste uleiul de masline intr-o oala mare, apoi adauga ceapa si putina sare. Soteaza ceapa pana devine transparenta. Adauga ardeiul, usturoiul, ghimbirul, condimentul allspice, scortisoara, boiaua, piperul cayenne si soteaza pentru inca un minut. Adauga rosiile, untul de arahide si 1/2 cana de supa de legume, cat sa poti amesteca totul. Fierbe la foc mic pana cand lichidul scade la jumatate.

Pune in oala cartofii dulci, 1/2 lingurita cu sare de mare si restul de supa de legume. Adu supa la punctul de fierbere, apoi da focul mediu si acopera oala. Lasa sa fiarba inca 15 minute sau pana cand cartofii sunt moi.

Pune trei cani din aceasta supa intr-un blender si paseaza bine. Pune supa crema inapoi in oala si las-o sa mai fiarba putin. Adauga zeama de lamaie. Gusta si, daca e nevoie, completeaza cu sare si suc de lamaie. Serveste una dintre cele mai aromate supe de toamna cu arahide si coriandru tocat marunt!

2. Supa verde

Dintre cele mai bune supe de toamna, aceasta e cea care, in mod sigur, va da un imbold imunitatii. E plina de vitamine si minerale! Unele ingrediente se gasesc mai greu, dar merita efortul!

Ingrediente pentru sase portii:

  • 2 linguri ulei de masline extra-virgin
  • 1 ceapa alba, tocata marunt
  • Sare de mare
  • 1 praz mare, numai partea alba, tocata marunt
  • 1 cartof alb, mare, tocat in cuburi mici
  • 2 catei de usturoi, maruntiti
  • 1/4 lingurita fulgi de ardei rosu iute sau piper negru proaspat rasnit
  • 6 cani supa de legume
  • 1 legatura frunze de sfacla mangold (sfecla elvetiana), fiarta si tocata
  • 1 legatura varza kale, fiarta si tocata
  • 1/4 cana patrunjel tocat
  • 1 lingurita coaja de lamaie razuita
  • 1 lingura zeama de lamaie

Cum se face

Incinge uleiul de masline intr-o cratita mare si caleste ceapa cu sare. Adauga prazul, cartofii si caleste-le in continuare. Apoi pune usturoiul si fulgii de ardei iute si amesteca. Adauga 1/2 cana cu supa de legume si fierbe pana cand lichidul este redus la jumatate. Adauga sfecla, kale si mai pune putina sare. Amesteca bine si, apoi, pune restul de supa. Adu supa la punctul de fierbere, acopera vasul si mai lasa cinci minute la fiert, la foc mic. Paseaza supa intr-un blender, adaugand si patrunjelul proaspat. La final, adauga coaja si sucul de lamaie. Gusta si drege cu sare si piper.

3. Supa marocana de morcovi

Cea de-a treia dintre cele mai sanatoase supe de toamna provine din Maroc si contine un ingredient special: sofran. E un deliciu pentru toate simturile tale.

Ingrediente pentru sase portii:

  • 2 linguri ulei de masline extra-virgin
  • 1 ceapa alba, tocata marunt
  • Sare de mare
  • 1,2 kilograme cartofi, taiati rondele
  • 1 lingurita pudra de chimion
  • 1/2 lingurita pudra de coriandru
  • 1/2 lingurita scortisoara pudra
  • Fulgi de ardei iute rosu
  • 1/2 lingurita fire de sofran
  • 6 cani supa de legume
  • 2 lingurite coaja de lamaie razuita
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1/4 lingurita sirop de artar

Cum se face

Incinge uleiul de masline si caleste ceapa cu putina sare. Adauga morcovii si condimentele, inclusiv sofranul, si amesteca totul. Adauga 1/2 cana de supa si redu lichidul la jumatate. Apoi, completeza cu restul de supa si drege gustul cu sare. Fierbe supa pana cand morcovii devin moi.

Pune intr-un blender zeama de lamaie si supa, apoi paseaza pana cand devine o crema delicata. Pune din nou supa la fiert, impreuna cu sucul de lamaie si siropul de artar. Gusta si, daca simti nevoia, mai pune sare si suc de lamaie.

FOTO: Guliver

Citeste si: Rezolutiile toamnei: 10 lucruri pe care trebuie sa le faci incepand de azi.