obtii orezul pufos

Vrei sa stii cum obtii orezul pufos in bucataria ta? Aceasta greseala este des intalnita in bucatarii si ea te costa textura preparatului perfect. Descopera daca si tu gatesti gresit orezul.

Ca sa obtii orezul pufos, descopera sfaturile specialistilor de pe site-ul Real Simple. Iti doresti un orez aerat, potrivit pentru salate, baza alaturi de legume trase la tigaie ori alaturi de pui sau peste? Sau vrei sa obtii un orez lipicios, potrivit pentru sushi, ori servit cu fructe si lapte de cocos la desert?

Daca vrei sa obtii orezul pufos, mai intai trebuie sa alegi orez alb sau orez brun cu bobul lung. Acesta are bobul mai subtire si fiecare bob se gateste separat la fierbere. Orezul cu bobul rotund sau mai scurt este potrivit la pilafuri sau risotto, avand tendinta de a fi cleios, vascos.

Cum obtii orezul pufos

Fie ca gatesti orezul brun, fie ca alegi bob alb, nu doar tipul de cereale alese conteaza ca sa obtii orezul pufos. Daca gatesti gresit orezul si nu iti iese pufos, afla ca mai intai trebuie sa tragi in tigaie (sa prajesti sau sa calesti) boabele si apoi sa adaugi apa fierbinte.

Ca sa obtii orezul pufos, trebuie sa ai fierbinte atat orezul, dar si apa trebuie sa fie tot asa. Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii cand gatesc orezul este faptul ca pun orezul si apa la foc de la inceput, rezultand un amestec de tipul pilafului, insa mai cleios. Daca si tu gatesti gresit orezul, vezi mai jos cantitatile recomandate de specialistii Real Simple.

Ca sa gatesti orezul brun si sa obtii o textura pufoasa, trebuie sa…

… sa clatesti o ceasca de orez cu bobul lung, brun. Sa il pui la calit intr-o tigaie pana cand se usuca si raspandeste o aroma de nuci sau alune. Il poti praji fara sau cu putin ulei.

Adauga 1 ¾ ceasca de apa fierbinte si 1 lingurita de sare si acopera cu un capac. Apoi da focul tare, asa incat sa fiarba amestecul. Cand fierbe, da focul la mic si lasa la gatit pana cand lichidul se absoarbe. Ca sa obtii orezul pufos, ai nevoie de aproximativ 30 de minute.

Nu ridica capacul cat orezul se gateste si nu amesteca! Ia-l de pe foc si lasa-l sa se raceasca acoperit cu capacul timp de 10-15 minute. Apoi amesteca cu o furculita, pentru a face textura si mai pufoasa.

Daca vrei sa gatesti orezul in cuptor, pune orezul la copt intr-o tava la 190 de grade Celsius. Adauga apa calda si acopera recipientul cu folie. Lasa la gatit pana cand lichidul este absorbit.

Citeste si: Cum gatesti corect pestele: greseli pe care trebuie sa le eviti in bucatarie

Foto: Guliver