pozitia corpului in somn

Pozitia corpului in somn te ajuta sa ai un somn odihnitor. Mai mult decat atat, pozitia corpului in somn este atat de importanta incat iti influenteaza visele! Pentru a afla cum, descopera parerea oamenilor de stiinta din randurile de mai jos.

Felul in care dormi poate avea implicatii fizice – de la dureri sau amorteli –, dar si implicatii psihice. Pozitia corpului in somn poate sa releve nivelul de stres din viata ta, confortul tau cu partenerul sexual si chiar tipul tau de personalitate. Felul in care dormi te afecteaza inclusiv neurologic, asa ca oamenii de stiinta s-au intrebat daca nu cumva pozitia corpului in somn iti afecteaza pana si visele.

Cei mai multi oameni dorm la fel in fiecare noapte. Somnul este un obicei, pana la urma. Si pentru ca sunt antrenati atat muschii cat si nervii, exista o sansa ca felul in care dormi sa te impiedice sa ai un somn odihnitor sau, dimpotriva, sa te ajute sa visezi frumos. Exista chiar studii care sustin ca pozitia corpului in somn iti afecteaza si iti influenteaza visele chiar.

Editorii Elite Daily citeaza un studiu realizat in 2004. In acest studiu, oamenii care dormeau pe partea stanga aveau adesea cosmaruri, fata de oamenii care dormeau pe partea dreapta. Mai mult, participantii din studiu au relevat ca oamenii ce dorm pe dreapta sunt predispusi la vise relaxante, in care se simt in siguranta. Insa, mai exista un detaliu important din studiu!

Conform rezultatelor, oamenii ce aveau cosmaruri si dormeau pe partea stanga se simteau mai odihniti si simteau ca au dormit mai bine, fata de aceia care visau frumos si dormeau pe partea dreapta.

Pozitia corpului in somn te influenteaza, chiar daca nu iti dai seama. Oamenii ce dorm pe burta se pare ca dorm mai bine decat aceia care dorm pe laterale. In plus, conform unui studiu din 2012, oamenii ce dorm pe burta au mai multe vise erotice decat ceilalti. Si totusi, pozitia aceeasta este poate cea mai nesanatoasa pozitie de somn, pentru corpul tau. Este o pozitia care pune presiune pe coloana vertebrala, pe gat, ducand la anchilozari si dureri, fapt care nu o face extrem de populara printre „utilizatori”.

S-a documentat faptul ca anumite pozitii in care se pune presiune pe zone ale corpului favorizeaza aparitia viselor urate sau frumoase. De exemplu, daca dormi pe spate, afla ca esti predispusa sa ai cosmaruri mai des, insa din alte motive decat ai crede.

Pozitia corpului in somn pe spate duce la respiratie neregulata, chiar la apnee in somn, care iti intrerupe somnul brusc, in timpul noptii. Aceste respiratii neregulate sunt corelate cu visele intense. Asadar, daca partenerul tau sforaie intens este posibil sa aiba niste cosmaruri destul de urate! Pana la urma, este necesar sa alegi pozitia ce te ajuta sa ai un somn odihnitor, indiferent de studii, aceea in care tu dormi cel mai bine.

Citeste si: Cosmarurile au si o latura pozitiva. Ghicesti care e?

Foto: Guliver