ce ar trebui sa stii despre vizita la ginecolog

Vizita la ginecolog este un examen de rutina, o foarte buna modalitate pentru prevenirea agravarii anumitor probleme si un punct castigat pentru sanatatea sexuala.

Din cauza faptului ca in ceea ce priveste anumite boli cu transmitere sexuala precum Chlamydia sau gonoreea nu apar simptome suparatoare, unele virusuri pot fi prezente in organism, de aceea, vizita la ginecolog, macar anuala, este obligatorie.

“Majoritatea femeilor si tinerelor considera ca o vizita la ginecolog trebuie facuta numai in cazul in care apare o sarcina sau atunci cand apar simptomele unei imbolnaviri, tocmai din acest motiv 8 din 10 femei sunt diagnosticate cu boli cu transmitere sexuala sau chiar cu cancer de col uterin. Este foarte important sa nu se neglijeze niciun simptom banal din sfera organelor sexuale. Un control la medicul specialist poate salva nu numai sanatatea ci uneori chiar viata pacientelor”, spune doctorul Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Ideal ar fi ca vizita la ginecolog sa fie bianuala

Din pacate aparitia si evolutia bolilor de acest tip sunt rapide si bruste, astfel ca nu ar trebui sa se omita vizita la ginecolog. Se recomanda ca odata cu aparitia primei menstruatii, pacienta sa se prezinte la un control ginecologic. De asemenea, odata inceputa viata sexuala este necesara o vizita la medicul specialist.

“Recomand ca, in cazul in care nu apar situatii de urgenta precum: lipsa totala a sangerarii menstruale, secretii vaginale neplacute, iritatii, mancarimi, dureri, sangerari menstruale anormale, doamnele si domnisoarele sa se prezinte la consultul de specialitate de doua ori pe an. Astfel, o eventuala boala poate fi diagnosticata sau unele boli transmisibile pe cale sexuala care trebuie tratate, vor fi descoperite inaintea agravarii”, adauga Dr.Istoc.

Cel mai bun moment pentru a efectua examenul ginecologic este cat mai curand dupa terminarea sangerarii menstruale. Sanii si ovarele nu sunt sensibile la palpare si nu exista sange menstrual care sa modifice eventualul test Babes – Papanicolau sau alte analize facute pentru diagnosticarea unor infectii sau anomalii. Starea si felul secretiilor vaginale ii dau medicului foarte multe informatii despre starea de sanatate a zonei vaginale. De aceea este foarte important ca 48 de ore inaintea prezentarii la medicul specialist ginecolog sa nu se faca spalaturi vaginale, sa nu fie nimic introdus in vagin (ovule, creme speciale, tampoane vaginale, etc.) si sa nu aibe loc niciun contact sexual, deoarece toate acestea pot altera rezultatele unor eventuale teste, ingreunand astfel stabilirea unui diagnostic precis.

“In ceea ce priveste testul Babes-Papanicolau, importanta acestuia este vitala. Pacientele pot evita aparitia cancerului de col uterin facand anual acest test. Majoritatea pacientelor se tem de efectuarea acestor teste insa aceasta analiza nu este una dureroasa, recoltarea se face din colul uterin, totul dureaza doar cateva secunde, iar rezultatul este gata in aproximativ o saptamana”, aflam de la Dr.Istoc.

Periodic, se recomanda efectuarea:

– ecografiilor mamare sau mamografiilor
– ecografiilor transvaginale
– analizei secretiei vaginale
– colposcopiei (la recomandarea medicului).

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook care-i poarta numele.

Citeste si: “Ce analize medicale trebuie sa-ti faci anual”!

Foto: iStockphoto