riscul de a pierde o sarcina

Medicii trag un semnal de alarma privind cresterea numarului de avorturi spontane in ultima perioada. Majoritatea gravidelor pierde sarcina in primul trimestru, de aceea este foarte important ca acestea sa isi faca analizele la zi si sa se protejeze mai mult, potrivit aufeminin.com. Iata cum sa reduci riscul de a pierde o sarcina!

Cele doua liniute ti-au confirmat ca o sa devii mama, este o veste mare, care cu siguranta o sa iti schimbe viata. Indiferent ca te-ai asteptat sau nu sa se intample asta, este important ce faci de acum incolo, astfel incat sa duci sarcina cu bine pana la capat.

O femeie insarcinata nu este o femeie bolnava, dar este important sa fii mai atenta la anumite lucruri pe care inainte le treceai cu vederea si, in cazul in care observi nereguli, sa mergi la un consult ginecologic. Toata schema de analize recomandata de medicul specialist, in special cea indicata pentru primele 12 saptamani, ajuta la depistarea afectiunilor care ar putea sa iti puna probleme in timpul celor noua luni de sarcina.

Din ce cauza apare avortul spontan

Cauzele avortului spontan sunt nenumarate, deseori de natura genetica, ceea ce inseamna ca nu poti face nimic ca sa il previi, insa o serie de factori pot sa influenteze sau chiar sa declanseze procesul de intrerupere a sarcinii: consumul de droguri, de alcool si de cafeina, fumatul, expunerea la anumite substante chimice, de exemplu asenic si benzen, consumul de antiinflamatoare nesteroidiene, cum e ibuprofenul, si traumatismele fizice.

Daca vrei sa stii cum sa reduci riscul de a pierde o sarcina, trebuie sa ai grija sa te feresti de substantele care iti fac rau in aceasta perioada, sa incerci sa ai mai multa grija la alimentatie, precum si sa nu iti fortezi limitele fizice si astfel sa predispui corpul la oboseala. Dormi suficient, fa miscare, bucura-te de lucrurile care te inconjoara si incearca sa te relaxezi ori de cate ori ai ocazia.

Ce simptome trebuie sa te ingrijoreze

In cazul in care lucrurile nu merg cum trebuie, corpul iti transmite diverse semnale: crampe abdominale, sangerari, o stare de rau generala. Problema e ca aceste simptome pot sa apara si fara sa anunte un avort spontan, asa ca trebuie sa ajungi de urgenta la medic, singurul in masura sa evalueze care e situatia. In general, ca sa reduci riscul de a pierde o sarcina, mai ales daca ai sangerari vaginale, trebuie sa eviti efortul fizic excesiv si sa stopezi contactele sexuale, iar in urma consultului, medicul iti poate recomanda administrarea de progesteron.

Cum poti sa reduci riscul de a pierde o sarcina daca faci fertilizare in vitro

In cazul in care vrei sa apelezi la procedura de fertilizare in vitro, poti sa faci inainte de aceasta procedura si un screening genetic preimplantational (PGS). Mai exact, embrionii sunt testati genetic pentru depistarea posibilelor afectiuni ereditare, inainte de a fi implantati in uterul mamei. Screening-ul genetic preimplantational (test PGS) este o tehnica noua prin care una sau mai multe celule sunt prelevate dintr-un embrion obtinut in vitro, in ziua 3 sau 5 inaintea transferului.

Dr. Diana Cocei, embriolog senior Columna Medical Center, spune ca aceasta interventie este recomandata in caz de varsta materna avansata, avorturi spontane repetate, cupluri cu esecuri repetate de fertilizare in vitro (FIV), infertilitate severa masculina. „Cu ajutorul screening-ului genetic preimplantational, cuplurile care fac fertilizare in vitro (FIV) pot depista o serie intreaga de anomalii cromozomiale, pot creste rata de reusita a implantarii embrionului, pot reduce riscul aparitiei avorturilor spontane si pot creste sansele nasterii unui copil sanatos“, spune specialistul.

Daca ti se pare util articolul despre cum poti sa reduci riscul de a pierde o sarcina, citeste si: Nu poti sa ramai insarcinata? Decizii care iti maresc sansele sa ai copii.

Foto: Guliver