sa muncesti inainte de ora 10

Iti este greu sa te trezesti dimineata, te simti obosita pe tot parcursul zilei, iar la munca nu dai suficient randament? Oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford au explicat de ce nu este bine sa incepi sa muncesti inainte de ora 10 dimineata

Potrivit acestora, sa incepi sa muncesti inainte de ora 10 dimineata este extenuant si te impiedica sa te concentrezi asupra sarcinilor pe care le ai de facut. Ritmul circadian al oamenilor care au varsta pana in 55 de ani este nesincronizat cu programul de munca de la noua dimineata la cinci seara, iar acest lucru, spun oamenii de stiinta, afecteaza performanta, dispozitia si sanatatea, scrie nationalpost.com.

De ce nu e bine sa incepi sa muncesti inainte de ora 10

Dr. Paul Kelley, de la Universitatea din Oxford, sustine ca trebuie schimbat programul de munca sau orele de scoala astfel incat organismul uman sa functioneze bine in aceste intervale.

Numeroase studii privind ritmul circadian au aratat ca scolarii pana in 10 ani nu se pot concentra pe deplin la orele de studiu inainte de ora 8:30. In mod similar, un copil cu varsta de 16 ani ar trebui sa inceapa studiile la ora 10:00 pentru a obtine cele mai bune rezultate, iar studentii ar trebui sa inceapa la ora 11:00. Dr. Kelley sustine ca mutarea orelor de curs ar putea ridica notele cu un procent de 10%. El a fost sef de catedra si a schimbat orele de curs de la ora 8:30 la ora 10:00 dimineata si a observat ca notele mari au crescut cu un procent de 19%.

Legatura dintre programul de munca si starea de sanatate

In mod similar, companiile care incep programul de lucru inainte de ora zece sunt mai susceptibile de a avea o productie mai mica, in timp ce angajatii se pot confrunta cu unele probleme de sanatate.

“Aceasta este o problema mare a societatii”, a declarat Kelley, in cadrul Festivalului de Stiinta din Bradford. Potrivit lui, angajatii ar trebui sa inceapa sa munceasca dupa ora zece dimineata, cel putin pana la varsta de 55 de ani.

“Oamenii care muncesc de la primele ore ale diminetii sunt privati de somn. Avem o intreaga societate privata de somn. Este extrem de daunator, deoarece afecteaza sanatatea emotionala si fizica.”

Corpul uman se raporteaza la lumina soarelui si nu poate fi fortat sa functioneze la un anumit moment. Acest lucru se poate observa in inchisori si spitale, unde oamenii sunt fortati sa se trezeasca dupa un anumit program strict, la anumite ore, si sa manance mancare pe care ei nu o doresc. O saptamana in care somnul este mai mic de sapte ore pe noapte poate duce la grave probleme de sanatate.

Daca te intrebi de ce nu este bine sa muncesti inainte de 10 dimineata, afla ca a fost dovedit faptul ca lipsa de somn afecteaza performanta, atentia si memoria pe termen lung si incurajeaza consumul de alcool sau substante nocive. De asemenea, poate duce la anxietate, frustrare, furie, comportament impulsiv, crestere in greutate, tensiune arteriala ridicata, imunitate scazuta si stres.

Daca ti-a placut studiul despre de ce nu este bine sa muncesti inainte de ora 10:00 dimineata, iata si un articol cu 4 strategii care te ajuta sa iesi mai repede pe usa dimineata!

Foto: Guliver