Scapa de oboseala si invata sa te odihnesti

Scapa de oboseala si invata sa te odihnesti daca vrei sa fii un individ functional si mai ales, fericit. In aceasta lume in care nimeni nu mai are timp de nimeni, stresul este “prietenul” care pur si simplu nu vrea sa plece. Hmm, nu vrea el sau nu vrem noi?

Societatea in care traim pune stresul la rang inalt. Daca esti mereu “ocupata”, esti glorificata! Ne hranim din faptul ca “nu avem timp sa mancam”, ca suntem prea obositi, ca suntem prea stresati. Intrebarea “ce mai faci?” primeste de obicei o lista lunga de “trebuie sa fac aia, am obosit sa fac ailalalta, cutare treaba nu sufera amanare”. Punem, inconstient, semnul egal intre “om ocupat” si “om de succes”.

In 2015, Asociatia Americana de Psihologie a realizat un studiu legat de cultul stresului, masurand nivelul stresului cronic la adulti. Majoritatea adultilor participanti si-au dat nota 9 sau 10 drept calificativ al stresului in vietile lor (10 fiind maximum).

Daca ai ajuns sa te simti ca un hamster ce alerga perpetuu pe o roata care pare a nu se mai opri si daca altceva nu mai vezi in jurul tau, scapa de oboseala si invata sa te odihnesti!

Inca din studentie suntem invatati, impinsi sa muncim. Mult. Ai lucrari, ai cursuri, ai seminarii. Dar trebuie sa ai un job pe timpul facultatii. Trebuie sa iti faci temele. Si-atunci cand “trebuie” sa mai ai si o viata? Cand mai traiesti?

Ce e si mai bizar in societatea in care traim este ca exista o competitie tacita: “ cine e mai ocupat”, “cine e mai stresat”. Se pare ca daca dormi sase ore intr-o noapte esti lenes. Daca ai timp pentru tine e semn ca nu faci destule. Desigur, lucrurile acestea nu sunt spuse, dar exista aceasta corelatie negativa intre importanta unei persoane si timpul sau liber.

Desi lumea in care traim este perceputa ca o competitie intensa, iti spunem: scapa de oboseala si invata sa te odihnesti! Aminteste-ti din nou de anii studentiei, cand toti va intrebati daca sunteti pregatiti, daca va veti descurca in afara zidurilor facultatii, cand toti functionati de baza anxietatii. Ei bine, aceasta anxietate legata de propriul succes nu doar ca este remarcata, dar si perpetuata si promovata drept un lucru bun, un factor motivant.

  • Ai invatat ca trebuie sa muncesti, dar daca munca ta nu va fi rasplatita? Daca nu vei fi apreciat?
  • Ai invatat ca esti definit de jobul tau, de statusul tau.
  • Ai invatat ca nu trebuie sa ramai in urma, ca trebuie sa fii cel mai bun.

Desigur, ai invatat sa functionezi in frica, dar scapa de oboseala si invata sa te odihnesti! Scapa de stresul permanent ca “trebuie sa”.

Si totusi, de ce suntem alimentati cu combustibilul lui “trebuie sa”? De ce trebuie sa fim extenuati sa ne simtim impliniti? De ce punem stresul la rang de arta? De ce nu scapam de oboseala? De ce ne e frica sa ne odihnim? De ce ne e frica sa avem timp pentru noi?

Ce-ar fi, in loc sa fim in competitia “cine munceste mai mult” sa fim intr-un program de incurajare a celui de langa noi. Ce-ar fi sa-i zicem celui mai bun prieten in loc de “Du-te si in weekend la munca, daca vrei sa fii apreciat” mai sanatosul “scapa de oboseala si invata sa te odihnesti, daca vrei ca munca ta sa fie de calitate, si atunci vei fi apreciat!”?

Echilibrul pe care il cautam este tocmai limita dintre prea multa munca si a gasi timpul de a face ce iti place, pentru tine. Incercand sa intram in competitia aceasta legata de “cine este mai stresat” trimitem si noi acelasi mesaj, acelasi semnal: somnul, odihna, grija fata de propria persoana nu conteaza. Dar ele conteaza atat de mult pentru un echilibru in viata noastra! Asa ca scapa de oboseala si invata sa te odihnesti, pentru ca daca nu vei face asta, totul se va narui. Este in regula sa ai o cariera, dar munceste eficient si ai grija ca fara odihna nu vei avea energie sa muncesti, nu vei avea capacitatea de a oferi rezultate optime. Scopul nu este sa te imbolnavesti pentru a lua o pauza, nu? Ci a te odihni atunci cand ai obosit ca sa poti continua!

Scapa de oboseala si invata sa te odihnesti! Scapa de competitia aceasta si invata sa ai timp pentru tine. Scapa de orele peste program si invata sa te cunosti dincolo de munca. Hraneste-te emotional, mintal, spiritual. Cum faci asta?

Pentru inceput, fixeaza in orarul tau foarte aglomerat o ora pentru tine, o ora pentru a scapa de idolul generatiei noastre: stresul. Scapa de oboseala si invata sa te odihnesti, reintorcandu-te la tine si la nevoiel tale:

  • Plimba-te
  • Asculta muzica
  • Petrece timp cu familia
  • Uita-te la filme sau la televizor
  • Atipeste o ora fara vinovatii

Un studiu realizat de NASA spune ca un power-nap scurt de 20-40 de minute imbunatateste calitatea muncii tale de la 34 la 100%!

  • Citeste cateva pagini
  • Picteaza sau deseneaza daca asta iti place! Important este sa iti faci timp pentru tine, sa iti amintesti ca odihna te hraneste si relaxarea te ajuta sa mergi mai departe cu succes