cum sa scapi de starile depresive

Atunci cand te lovesc starile depresive, nu ai cum sa te ascunzi de ele. Te seaca de energie si de motivatie. Mindbodygreen.com citeaza exercitiul unui psiholog pentru a scapa de starile depresive cat de repede se poate.

Cel mai important este sa actionezi atunci cand simti ca te pasc starile depresive, pentru ca altfel risti sa pici intr-o spirala intunecata. Exista acest exercitiu destul de simplu, care consta in cinci intrebari, care te va calma. Ai nevoie de un caiet, un document word sau chiar recorderul de la telefon. Intrebarile urmatoare te vor ajuta sa identifici ce anume a starnit starile depresive respective.

5 intrebari pentru a scapa de starile depresive imediat

Starile depresive – 1. Ai dormit prost in ultimele nopti? Daca nu, treci la urmatoarea intrebare. Daca da, atunci aceasta ar putea fi cauza starilor depresive. Lipsa de somn ne lasa mai vulnerabili la gandurile negre si ne intuneca judecata. Incearca sa faci mai multa miscare in timpul zilei si sa consumi mai putina cofeina.

Starile depresive – 2. Te simti de obicei mai depresiva in acest punct al ciclului menstrual? Daca nu, treci la urmatoarea intrebare. Daca da, dezechilibrele hormonale ar putea cauza aceste stari sau s-ar putea sa ai tulburare disforica premenstruala sau PMDD. Vorbeste cu medicul ginecolog despre aceasta posibilitate.

Starile depresive – 3. Ai mancat multe alimente procesate sau cu exces de zahar? Daca nu, treci la urmatoarea intrebare. Daca da, merita sa stii ca acest tip de mancare stimuleaza starile depresive. Incearca sa iti schimbi dieta, dar nu prea brusc, ci gradat.

Starile depresive – 4. Ai petrecut mult timp cu persoane negativiste? Daca da, atunci incearca sa limitezi timpul pe care li-l oferi. Toti iti influenteaza starea de spirit. Daca colegii de la birou, prietenii sau rudele te deprima, iesi mai rar cu ei in oras. Daca o persoana te stoarce de energie complet si foarte rapid, gandeste-te sa rupi relatiile de tot cu ea.

Starile depresive – 5. Exista evenimente stresante in viata ta, trecut, prezent sau viitor? Un eveniment stresant nu trebuie sa fie neaparat ceva negativ. Si o vacanta te poate epuiza, la fel cum vizita unui prieten poate sa te streseze. Stresul face ca lucrurile sa te copleseasca si atunci, daca ai stari depresive, te inchizi in tine. Ar fi bine sa gasesti moduri creative de a te exprima. Nu reprima nimic. Toate lucrurile pe care le reprimi se vor revarsa la un moment dat.

Oricare ar fi motivul pentru starile depresive, nu-ti pierde niciodata speranta. Daca lucrezi putin, poti sa inveti sa le opresti de la inceput.

Daca ai nevoie de mai mult ajutor, iata 5 schimbari pe care poti sa le faci pentru a diminua depresia