Cand ar trebui sa-ti faci o mamografie?

De multe ori, odata cu varsta cresc si grijile legate de sanatatea ta. Cel mai bine este sa previi, nu sa tratezi. Iar cancerul la san este un pericol major. Cat de des ar trebui sa-ti faci o mamografie? Iti spunem imediat.

Pana acum, recomandarea medicilor era sa faci prima mamografie dupa ce ai implinit 40 de ani. Potrivit Bustle.com, in lumina unor noi cercetari in domeniu, recomandarile s-au schimbat! Recomandarile Societatii Americane Anti-Cancer spun ca perioada in care trebuie sa-ti faci o mamografie anuala este intre varstele de 45 si 54 de ani. Ulterior, daca ai un risc crescut de cancer, ar trebui sa-ti mai faci aceasta analiza din doi in doi ani. Acelasi grup nu mai recomanda, potrivit celor mai noi studii, examinarile prin palpare a sanilor.

Concluziile studiilor publicate in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane se bazeaza pe faptul ca mamografiile au o rata ridicata de rezultate pozitive false. Acestea duc la biopsii inutile, care pot provoca dureri si care au alte riscuri pentru sanatatea ta.

Toate aceste noi recomandari le sunt adresate femeilor care nu au avut cazuri de cancer la san in familie si celor care nu risca sa aiba asemenea probleme de sanatate din cauza unui fond genetic. De exemplu, mama Angelinei Jolie a murit de cancer la san, iar riscul pentru frumoasa actrita sa se imbolnaveasca era destul de mare.

Cum te decizi daca sa-ti faci mamografie

Desigur, aceste recomandari sunt de multe ori subiective si difera care putin de la o asociatie la alta. Unele recomanda mai putine mamografii, altele mult mai multe – de la o varsta mai frageda si de cel putin doua ori pe an.

Ce poti face tu, pentru tine, daca vrei sa previi cancerul la san, este sa afli daca exista factori de risc genetici sau medicali care sa te lase expusa la aceasta boala. Tine minte ca, si in cazul in care indeplinesti mai multe conditii de risc de pe lista urmatoare, acest lucru nu inseamna ca te vei imbolnavi!

Printre factorii de risc se numara cateva mutatii genetice, densitatea tesutului sanilor tai, tratamentul cu contraceptive orale, varsta pe care o aveai la prima sau ultima menstruatie – daca ai fost expusa mai mult la ciclul hormonal, atunci risti mai mult -, daca ai alaptat, consumul excesiv de alcool si daca esti sau ai fost supraponderala. Cel mai bine este insa sa discuti acesti factori de risc cu medicul tau!

Poti fi atenta si la corpul tau. Iata 10 posibile simptome de cancer ignorate frecvent!