sezonul rinitelor alergice

Odata cu schimbarile meteo apar si schimbari la nivelul organismului nostru, in functie de cat de pregatit este acesta sa le faca fata, imunitatea jucand in acest sens un rol important.

Deseori, trecerea de la iarna la primavara este insotita de raceli sau de boli asemanatoare ca simptomatologie cu raceala, ce poarta numele de rinita alergica. Dr. Elia Barbuceanu, medic ORL Clinica Hexi Med ne explica cum le putem deosebi.

„Raceala este boala care apare atunci cand un virus patrunde in corp si sistemul imunitar activeaza anticorpii care pornesc un atac de anabolizare asupra intrusului. Din pacate, acest virus de raceala este transmisibil printr-o simpla strangere de mana, prin stranut, tuse sau oftat. Altfel stau lucrurile in cazul rinitelor alergice, care apar din cauza unui sistem imunitar hiperactiv care raspunde exagerat la contactul cu substante practic inofensive. Rinita alergica este un diagnostic asociat cu un grup de simptome care afecteaza functionalitatea nasului si implicit a respiratiei”, explica dr. Elia Barbuceanu.

Cand este vorba de un diagnostic de alergie, pacientul este sensibil la polen, praf, mucegai, caz in care se mai numeste si „Febra Fanului”, gandaci, par de animale.

Primele simptome dupa ce pacientul intra in contact cu substanta alergena, cauza rinitelor alergice:

Mancarime la nivelul nasului si a gurii, a ochilor,uneori chiar a gatului
Disparitia partiala a mirosului
Nas infundat
Rinoree ( nas care curge )
Stranut
Ochi inlacrimati

Simptomele primare pot degenera in simptome mai grave, iar in cazul in care acestea persista dupa doua saptamanai, este recomandat un control medical.

Congestie nazala
Tuse
Urechi infundate si disparitia mirosului si gustului
Durere de gat
Pungi sub ochi
Oboseala si iritabilitate
Durere acuta de cap
Durere in piept

Pe scurt, diferentele intre raceala si rinitele alergice constau in:

Raceala este transmisibila de la om la om, in timp ce rinita alergica nu este contagioasa, de asemenea, nu toata lumea este alergica, rinita fiind o reactie a sistemului imunitar.

Rinita alergica poate dura chiar si peste o luna de zile, atat cat exista contactul cu alergenul, pe cand raceala dureaza de obicei 7 zile si se poate intinde pana la 2 saptamani.

De obicei raceala apare in timpul iernii, iar rinita alergica sezonier : primavara, cand natura se trezeste la viata, vara si toamna, in cazul alergiilor la polen.

In cazul racelii, simptomele apar la cateva zile de la instalarea virusului si in general treptat, in timp ce in cazul rinitelor alergice reactiile sunt imediate prin stranut, nas infundat si care curge, insotite de tuse.
Rinita alergica nu este insotita de febra, insa raceala este de cele mai multe ori, dand alarma unei infectii in corp. In ambele cazuri, nasul este infundat, curge si apare stranutul, durerile de gat fiind mai frecvente in raceala.

In raceala simptomele se remit in maxim doua saptamani chiar si fara medicatie (exceptand complicatiile), pe cand in rinita alergica la intreruperea contactului cu alergenul.

Alergiile se pot complica cu sinuzita, otita, astm, pe cand racelile pot duce la bronsita, bronhopneumonie, si in cazuri severe pot pune viata in pericol.

Durerile musculare apar frecvent in raceala, dar nu insotesc niciodata rinita alergica. De asemenea oboseala si starea de slabiciune apar mult mai frecvent in raceli.

Daca vrei sa afli mai multe despre rinitele alergice te sfatuiesc sa citesti si articolul in care am dezbatut mai multe mituri despre alergii de care sigur te-ai lovit si tu!

Foto: iStockphoto

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!