Simptome timpurii ale cancerului ovarian

De-a lungul timpului, foarte multe femei au murit din cauza cancerului ovarian, una dintre cauze fiind simptomatologia “tacuta”. Totusi, au fost cazuri in care medicii au reusit sa identifice din timp unele simptome ale acestei cumplite boli. In 2007, Societatea Americana de Cancer, Fundatia Ginecologica de Cancer si Societatea Medicilor specializati in Oncologie au lansat un glosar cu simptome timpurii ale cancerului ovarian. 

Problema cea mai mare referitoare la aceste simptome timpurii ale cancerului ovarian este ca acestea sunt destul de vagi si nu este foarte usor de stabilit un diagnostic. Potrivit medicilor care au facut aceste descoperiri, sunt foarte multe simptome inselatoare, comune altor boli si din aceasta cauza cancerul nu este depistat la timp. Tot acestia sustin ca este bine sa mergi la un control daca te confrunti zilnic, timp de aproape doua saptamani, cu problemele de mai jos.

Simptome timpurii ale cancerului ovarian

1. Balonarea

Probabil esti deja obisnuita sa fii balonata in perioada premenstruala din cauza ca mananci prea mult, dar trebuie sa stii ca acesta poate fi si un simptom al cancerului ovarian. Potrivit medicilor de specialitate, femeile care sufera de cancer ovarian sunt balonate zilnic, timp de o perioada foarte lunga. Este indicat sa consulti medicul specialist daca esti balonata foarte mult timp. Mai mult, trebuie sa stii ca medicamentele care te ajuta sa elimini gazele din organism nu isi vor face efectul in aceasta situatie. Este posibil si sa ti se puna un diagnostic gresit, cum ar fi constipatie sau alte afectiuni gastro-intestinale, iar din acest motiv este indicat sa ceri sa ti se faca mai multe analize.

2. Durere in zona pelviana

Durerea in zona pelviana este absolut normala in perioada premenstruala, iar aceasta este insotita de balonare. Foarte multe femei se confrunta cu aceasta durere, dar medicii spun ca poate fi vorba despre un simptom timpuriu al cancerului ovarian. Durerea in zona pelviana care nu apare in timpul perioadei premenstruale poate reprezenta un semnal de alarma, iar din acest motiv se recomanda un control. Si in cazul acesta se poate pune un diagnostic gresit, iar din acest motiv trebuie sa se insiste asupra intensitatii durerii.

3. Senzatia de satietate

Foarte multe femei au aceasta senzatie de satietate imediat ce au inceput sa manance, dar medicii sustin ca poate fi vorba despre un simptom timpuriu al cancerului ovarian. Scaderea apetitului nu este normal, dar de foarte multe ori cancerul ovarian este confundat cu diferite afectiuni gastro-intestinale. Astfel, este recomandat sa faci mai multe analize daca ai foarte des senzatia de satietate nejustificata.

4. Urinari foarte dese

Daca simti nevoia sa urinezi foarte des, desi nu ai consumat foarte multe lichide, poate fi unul dintre acele simptome timpurii ale cancerului ovarian. Totodata, este bine sa mergi la un control daca aceasta problema persista. Totusi, in aceasta situatie cancerul ovarian poate fi confundat cu infectiile urinare, iar un tratament cu antibiotice ar putea determina daca intr-adevar te confrunti cu o infectie urinara sau este vorba despre cancer ovarian.

Ce trebuie sa stii despre toate aceste simptome timpurii ale cancerului ovarian

Desi aceste simptome pot fi un semnal de alarma si pot fi depistate la timp, nu toate femeile le prezinta. Cancerul ovarian poate fi tratat complet daca este depistat la timp, dar acest lucru nu se intampla in cele mai multe cazuri tocmai din cauza faptului ca, in primele faze, e o boala “tacuta”. Astfel, este recomandat sa fii foarte atenta la toate aceste simptome si sa mergi imediat la un control daca simti ca unele dintre ele apar foarte des, cum ar fi constipatia. Cancerul ovarian nu este o afectiune foarte comuna, asa ca doctorul tau va fi nevoit sa iti faca o serie de analize inainte sa iti dea un diagnostic final.

Vrei sa stai departe de cancer si sa fii sanatoasa mai mult timp? Elimina un factor de risc!

Foto: Guliver