Pages: 1 2

alimentatie echilibrata anda avramescu

Medicul nutritionist Anda Avramescu raspunde la 5 intrebari esentiale pentru o alimentatie echilibrata. Cura de slabire, starea de bine si stilul de viata sanatos sunt puse sub lupa si analizate de unul dintre nutritionistii de top de la noi din tara

Am provocat-o pe Anda Avramescu, de profesie medic nutritionist, la o discutie despre alimentatie echilibrata. Aveti ocazia sa faceti cunostinta cu ea pe 27 ianuarie, la Conferinta Alimentatie pentru stil de viata sanatos, unde va fi invitata speciala a Andreei Raicu.

Alimentatia echilibrata este si tema principala pe care Andreea Raicu si Anda Avramescu o vor dezbate. Iar daca vreti sa aflati mai multe informatii despre felul in care trebuie sa ne hranim pentru a ne bucura atat de un corp sanatos, cat si de o silueta armonioasa si o stare psihica foarte buna, va putei inscrie la Conferinta Alimentatie pentru stil de viata sanatos. Locurile la conferinta despre alimentatie echilibrata sunt limitate!

Alimentatie echilibrata si lucruri esentiale despre cura de slabire

1. Ce trebuie sa stii daca urmaresti aceste 3 obiective de nutritie: sa mananci sanatos, sa slabesti cateva kilograme si apoi sa-ti mentii greutatea ideala?

Anda Avramescu: Trebuie sa intelegem ca nu exista dieta magica, care sa schimbe metabolismul. Nici dieta de tip “fast” fara consecinte negative asupra starii de sanatate, a starii de bine a organismului. Numai o dieta echilibrata nutritional este solutia pe termen lung! Altfel se creeaza un comportament alimentar dezechilibrat, de tip yo-yo, cu variatii de greutate, dar si cu frustari, neimpliniri si cu un raport neadecvat intre masa de grasime corporala si cea musculara.

O alimentatie echilibrata da rezultate mult mai bune decat o cura de slabire.

In alimentatie, trebuie sa avem un singur obiectiv: sa mancam sanatos si echilibrat. Din acest obiectiv principal, putem sa a le obtinem si pe cele secundare: sa slabim, sa ne mentinem greutatea, sa mai punem pe noi cateva kilograme.

Singurul obiectiv trebuie sa fie o alimentatie echilibrata, care sa ne ajute sa fim sanatosi, performanti in activitatile noastre de zi cu zi. La ce ne foloseste sa slabim 10 kilograme daca asta se face cu pretul sanatatii noastre? Daca invatam sa mancam echilibrat si sanatos, asta ne va ajuta sa slabim sau, daca este cazul, sa ne mentinem la greutatea ideala. Trebuie sa intelegem ca orice obiectiv am avea, el nu trebuie sa interfereze cu sanatatea noastra si starea noastra de bine.

2. Care sunt cele mai mari greseli de nutritie pe care le intalniti la pacienti sau pe care le observati in societatea romaneasca?

Anda Avramescu: Alegeri alimentare rapide, fara interes pentru calitatea nutritionala a alimentului. Lipseste educatia nutritionala privind compozitia alimentelor (proteine, grasimi, carbohidrati, fibre, vitamine). Unde se gasesc si ce rol au pentru organism. De aici si diete dezechilibrate, cu carente ale diversilor nutrienti esentiali.

Diete extreme: vegane sau hiperproteice, cu carente nutritionale si afectarea starii de sanatate Infometarea in dietele de slabit.

Necunoasterea citirii etichetelor produselor ambalate. Este dreptul nostru de consumator avizat de a verifica informatia promovata de producator – gen produs fara zahar, paine din faina integrala etc. Una din cele mai mari greseli pe care le observ este ca nu stim cum sa citim si sa interpretam eticheta pe care sunt trecute informatiile nutritionale. Si ca ne lasm pacaliti de etichetele pe care scrie “0% grasime” sau “fara zahar”.

Din pacate, nu exista o educatie pentru nutritie si din acest motiv alegerile alimentare pe care le fac multi oameni sunt gresite si sunt bazate pe informatii incomplete sau eronate. Trebuie sa invatam sa discernem din multitudinea de informatii prezente in peisajul mass media si acesta este unul din lucrurile pe care le vom afla in cadrul Conferintei Alimentatie pentru stil de viata sanatos de pe 27 Ianuarie. O greseala pe care o observ din ce in ce mai des este adoptarea unui stil de viata alimentar fara a avea toate informatiile necesare si fara intelegerea felului in care poate sa ne afecteze acest lucru starea de sanatate dar si starea de bine. Sumarizand, cred ca cea mai mare gresala este neintelegrea ca o alimentatie echilibrata duce la un echilibru al mintii si tot ce deriva din asta in viata noastra de zi cu zi.

Citeste in continuare care sunt marile mituri alimentare ale romancelor si afla sfaturi utile despre ce trebuie sa faci ca sa ai o alimentatie echilibrata.

Pages: 1 2