stare de oboseala dimineata femeie

Fiecare ne-am confruntat la un moment dat cu o stare de oboseala dimineata. Dar cand obosela persista si nici nu exista motive sa fii obosita, ar trebui sa-ti ridice cateva semne de intrebare.

Cititoarea noastra, Lidia Stan se afla intr-o astfel de situatie: se trezeste foarte obosita, desi se culca devreme seara. Medicul nutritionist Anda Avramescu ii spune ce investigatii trebuie sa faca pentru a scapa de aceasta stare de oboseala dimineata.

Iata intrebarea Lidiei: „Ma trezesc foarte obosita dimineata, desi ma culc devreme seara si de 2 ori pe saptamana fac si sport. Este posibil sa fie din cauza alimentatiei? Recunosc ca obisnuiesc sa mananc dupa ora 20.00 pentru ca ajung tarziu acasa de la munca. Ce pot sa fac ca sa scap de starea de oboseala permanenta?”

Stare de oboseala dimineata. Un set complet de analize

Va recomand in primul rand o evaluare medicala cu efectuarea de analize – printre care sa figureze si glicemie, probe hepatice, ionograma, hormoni tiroidieni.

Relaxeaza-te zilnic cu o meditatie de 10 minute ca sa combati starea de oboseala!

Dupa evaluarea starii de sanatate este bine sa completati un jurnal alimentar pentru a analiza si eventualele carente alimentare daca acestea exista. Jurnalul trebuie sa contina tipul si cantitatea alimentelor consumate la fiecare masa. Nutritionistul va putea evalua cel mai bine daca consumati alimente bogate nutritiv si daca aveti carente in anumite zone.

De asemenea se poate considera si o cauza psihogena a acestui sindrom de oboseala cronica: depresia sau un sindrom de suprasolicitare (burn out).

Oricare ar fi cauza, e bine sa va creati un mod de viata sanatos si echilibrat prin alimentatie, relaxare, exercitiu fizic, adica nu numai hrana pentru trup, dar si pentru suflet.

Stare de oboseala dimineata. Recomandarea noastra

Recomandarea redactiei: incearca sa-ti construiesti un program de somn adecvat. E important sa dormi 8 ore pe noapte, dar si sa te culci si sa te trezesti la aceleasi ore! Respecta acest pattern si in weekend, nu doar in timpul saptamanii!

Dr. Anda Avramescu, Medic nutritionist

Clinca Regina Maria: Str Hatmanu Arbore 15-19

Programari: 021 9268

Foto: Guliver