Zaharul este dusmanul numarul unu din sucuri

Ionela Constantin ne-a povestit in cateva randuri despre “dependenta” ei de bauturile carbogazoase, mai ales de cele cu cofeina si ne-a cerut niste sfaturi care sa o ajute sa renunte la a le mai consuma.

“Sunt o mare fana a bauturilor racoritoare acidulate si imi e foarte greu sa renunt la ele, desi sunt constienta ca nu sunt sanatoase si, pe deasupra, ingrasa. Obisnuiesc sa beau un pahar-doua, mai ales bauturi cu cofeina, in fiecare seara sau de cate ori ies in oras…Exista vreo metoda care sa-mi taie pofta de aceste bauturi si sa nu mai consum?”

Raspunsul i-a fost oferit de catre medicul nutritionist Anda Avramescu:

Trebuie sa stii ca aceste bauturi nu numai ca sunt foarte acide, dar au si un continut ridicat de zahar. De exemplu, un litru dintr-o bautura carbogazoasa cu cofeina are 100 de grame de zahar, adica 20 de lingurite. Zaharul este un carbohidrat rapid care se absoarbe imediat in sange si stimuleaza secretia de insulina. Acest lucru va duce in scurt timp la hipoglicemie, adica la senzatie de foame si pofta de dulce.

Asa cum ti-ai format reflexul de a consuma bauturi acidulate cu cofeina seara, tot asa va trebui sa te si dezveti. Este o problema de setare mentala si are la baza motivatia ta de renuntare. Daca sanatatea este o valoare pentru tine, atunci vei renunta! Poti inlocui bauturile carbogazoase cu limonada, cu un fresh de fructe sau cu apa cu lamaie si menta.
Dr. Anda Avramescu, Medic nutritionist

Clinca Regina Maria: Str Hatmanu Arbore 15-19

Programari: 021 9268