Nu se poate sa nu fi auzit macar o data ca mierea de albine devine toxica daca o adaugi in ceai sau in cafea fierbinte. Care este adevarul? Medicul nutritionist Anda Avramescu ne explica cum stau lucrurile!

Monica Neagoe ne-a scris ca este nedumerita cu privire la mierea de albine incalzita. „Tot aud ca mierea devine toxica cand o pui in ceaiul sau in cafeaua fierbinte. Este adevarat? Ma puteti lamuri pentru ca nu stiu ce sa mai cred? Eu folosesc miere in ceai”.

Deosebirea esentiala intre mierea de albine si zaharul comercial consta in continutul ridicat in minerale, vitamine si enzime active al acesteia

Acesti micronutrienti se distrug la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius ( in special enzimele, dar si vitamina C si B1 care sunt cele mai termolabile).

Mierea de albine isi pierde din nutrienti la temperaturi mari

Nu exista studii care sa confirme toxicitatea mierii

In plus, mierea de albine contine cantitati minime de HMF – hidroximetilfurfurol, o aldehida, care apare prin deshidratarea unor zaharuri si a carei concentratie creste la o temperatura mai mare de 40 grade C.

Nu sunt studii in vivo la subiectii umani, care sa arate o concentratie toxica a HMF in cazul mierii incalzite.

Dr. Anda Avramescu, Medic nutritionist

Clinca Regina Maria: Str Hatmanu Arbore 15-19

Programari: 021 9268