Prevenire si tratament

Rodica Ion ne-a scris: “Am tenul foarte uscat. Sunt o multime de tratamente care promit o hidratare profunda si diminuarea ridurilor, dar nu stiu ce sa aleg. Ma puteti indruma? “ Dr. Sebastian Pop, medic dermatolog, este cel care ne-a oferit mai multe informatii:

O piele uscata este deosebit de sensibila si are nevoie de o atentie deosebita. Incepand de la o igiena corecta, aport suficient de lichide, dieta adecvata, excluderea consumului de nicotina si, evident, intr-o masura foarte importanta, rehidratarea cu emulsii corespunzatoare (crema, unguent, lapte de corp, etc.) in functie de nevoile pielii. Este bine ca inainte de a incepe un tratament sa facem o vizită la medicul dermatolog. Acesta va stabili daca exista o problema de fond care este de vina pentru aceasta uscaciune a pielii si daca traatemntul trebuie sa urmeze mai intai aceasta directie. Apoi, tot impreuna cu medicul, se pot stabili masurile cele mai corecte pentru hidratarea pielii.

Detergentii folositi trebuie sa fie foarte blanzi cu pielea, sa aiba un PH neutru (adica 5,5), pentru a nu deteriora si mai mult bariera proprie de aparare a pielii. In functie de cat de uscata este pielea, se vor alege emulsii de tip ”ulei in apa” – adica mai lichide – daca pielea este iritata si rosie, sau ”apa in ulei” – mai solide – dacă pielea este foarte uscata.

Pentru a contracara efectele daunatoare ale mediului inconjurator, organismul nostru foloseste in mod natural antioxidanti pentru a neutraliza acei ”produsi toxici” denumiti radicali liberi. Acestia sunt cei mai incriminati factori in procesul de imbatranire a pielii, iar orice sursa de antioxidanti trebuie exploatata pentru a proteja acest organ atat de important si expus. Antioxidantii trebuie sa fie intr-o formula adecvata pentru a fi absorbiti si folositi de catre piele.  Vorbim despre vitamina C, in unica forma utila – acidul L-ascorbic, apoi despre vitamina E (alfa tocopherol) sau alti antioxidanti din plante precum: Phlorentinul– cea mai noua descoperire in domeniul antioxidantilor, cu proprietati anticancerigene, antiinflamatoare si, in acelasi timp, cu putere de reglare a pigmentarii de la suprafata pielii; Acidul Ferulic – care, printre altele, este un antiinflamator foarte bun, absoarbe  radiatiile UV (in Japonia este folosit ca masura de protectie solara); Sylimarina, Ceaiul verde, Isoflavone din soia etc.
Toate aceste produse, intr-o formula adecvata nevoilor pielii, aportul de lichide de ca. 2-2,5 l / zi, renuntatul la fumat si protectia impotriva radiatiilor UV, vor contribui decisiv la refacerea sau pastrarea unui ten sanatos.

Dr. Sebastian Pop

Medicina Estetica, Dermatologie, Dermato-Chirurgie

Str Povernei 31-33, Bucuresti

Telefon: 021/321.31.97
www.e-dermatologie.ro