Ai renuntat la zaharul alb in favoarea celui brun? Pare a fi un pas intelept spre un stil de viata mai sanatos... Dar sa ne gandim, totusi, de doua ori inainte! Iata o comparatie zahar brun vs zahar alb facuta de experti.

Cititoarea noastra, Camelia Mateescu a recurs la o asemenea strategie din dorinta de a avea o alimentatie mai sanatoasa. Dar nu e convinsa daca zaharul brun e mai bun. Nutritionistul nostru Anda Avramescu ii raspunde si face o comparatie zahar brun vs zahar alb.

„Am inlocuit zaharul alb cu zaharul brun, pentru ca am citit ca este mai sanatos, nefiind atat de procesat ca cel alb. Iar zaharul brun chiar mi se pare mai gustos decat cel alb. Dar chiar si asa, as dori insa un sfat de la un specialist. Este mai bun zaharul brun?”

Zahar brun vs zahar alb – nu exista nicio diferenta majora intre ele

Intre zaharul alb si cel brun nu exista diferente majore in beneficiul zaharului brun. Au acelasi indice glicemic mare si se comporta ca un drog in organism – creeaza dependenta, indiferent ca vorbim despre zaharul alb sau brun.

Consumat cu limita de maximum 40 grame/zi (pentru un metabolism de 2000 kcal) si in contextul unei diete echilibrate nu este nociv.

Daca vrei sa renunti la zahar, fa-o treptat si vei avea sanse mai mari de reusita!

Zahar brun vs zahar alb: excesul este periculos!

Dar, atentie! Excesul de zahar si consumul repetat pot avea, insa, consecinte grave pentru sanatate. Sunt situatii cand consumul de zahar este total contraindicat – in obezitate, diabet, cancer.

Zahar brun vs zahar alb – Tipsurile redactiei: Inlocuieste zaharul alb/zaharul brun cu un indulcitor natural de buna calitate: sirop de agave, sirop de artar, miere pura. Le poti folosi la cafea, dar si la preparatele de la micul dejun, deserturi.

Nu uita ca indulcitorul natural indulceste mai puternic decat zaharul, in consecinta, trebuie folosit in cantitati mai mici!

In dulciuri, mai poti substitui zaharul si cu piureuri din fructe: curmale, smochine, banane, papaya. Secretul este sa reduci alte lichide din reteta daca folosesti piure de fructe in loc de zahar (1/4 ceasca de lichid la 1 ceasca de piure).

Foto: Guliver