Stresul da dureri de cap? Nu, au descoperit oamenii de stiinta

Te intrebi daca stresul da dureri de cap? Cercetatorii americani au studiat problema si au ajuns la concluzia ca, in acest caz, nu el este principalul vinovat. Sunt si alti factori care provoaca migrene, scrie theguardian.com, stresul emotional fiind de vina pentru aparitia tot mai multor boli.

Avem tendinta sa credem ca stresul da dureri de cap, pentru ca aceasta idee se propaga foarte usor, fara ca nimeni sa-si puna intrebari suplimentare. Mai grav este ca, la primul simptom, cele mai multe dintre noi avem impresia ca un calmant este solutia ideala. Ar fi bine sa descoperim mai intai adevaratele motive care declanseaza migrenele. Expertii care au studiat fenomenul ne dau cateva indicii.

Oamenii de stiinta de la Mayo Clinic au facut experimente si au scos la iveala ca migrenele pot aparea din cauza modificarilor hormonale, a orelor insuficiente de somn sau a iluminatului puternic ori prea slab. Reducerea numarului de mese din meniul zilnic este o alta cauza. De vina pentru aparitia migrenelor poate fi si vinul rosu, dar si, bineinteles, stresul, insa nu mai mult decat ceilalti factori declansatori.

Stresul da dureri de cap? Nu, ci o anomalie a activitatii cerebrale

“Migrenele”, spune Joanna Klein, psiholog si autor de articole de specialitate pe scienceline.org, “sunt rezultatul unor disfunctionalitati in activitatea cerebrala. Tulburarile emotionale nu declanseaza migrenele”, crede Klein, cu toate ca in 2012 o cercetare stiintifica a scos la iveala o posibila legatura intre durerile puternice de cap si stresul emotional.

Referitor la concluzia studiului, psihologul si-a pus o intrebare logica, de altfel: „Daca stresul provoaca migrene, inseamna ca daca am duce o viata fara stres, n-am mai suferi de migrene?“.

Migrenele pot fi un raspuns genetic

Todd Schwedt, profesorul american specializat in neurologie, care activeaza la Clinica Mayo, spune ca migrenele reprezinta o tulburare neurologica si nu un raspuns maladaptiv la stres.

Mai mult, adauga acesta, „exista o predispozitie genetica puternica, de la pana la 70% de a suferi de migrene, la pacientii care au in familie persoane cu aceeasi afectiune.

Omul de stiinta precizeaza ca mecanismul migrenei nu este pe deplin inteles, dar se stie ca, in timpul ei, apar modificari electrice la nivelul celulelor nervoase, care se raspandesc pe toata suprafata creierului. De aceea, activitatea cerebrala este perturbata in timpul unui atac.

Indiferent de tipul stres, emotional sau de alta natura, il poti combate cu 10 minute de meditatie

Foto: Guliver

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!