Suc de portocale sau lapte, care este mai sanatos?

Lasand la o parte cafeaua, pentru unele dintre noi obligatorie, micul dejun ar trebui sa contina si o bautura calda, de exemplu ceai, suc de portocale sau lapte. Pe timesofindia.com au aparut cateva explicatii referitoare la ce e bine sa consumam dimineata si de ce.

Daca preferi ceva racoritor, energizant, sucul de portocale este ceea ce cauti. Daca ai nevoie de proteine si de un produs care sa iti dea putere sa incepi actvitatile zilnice, atunci laptele este alegerea cea mai buna. Iata cateva idei care ar trebui sa te ajute sa iei o decizie atunci cand te intrebi ce sa bei dimineata: suc de portocale sau lapte? Alegi o portie de vitamina C, racoritoare si energizanta, sau una de calciu, care iti da putere pentru intreaga zi?

Laptele

Sursa naturala de calciu, laptele a dovedit cu ocazia multor studii ca aduce multe beneficii sanatatii, datorita continutului ridicat de nutrienti, cum sunt calciul, proteinele, vitamina B12 si grasimile sanatoase. Nutritionistii spun ca o cana cu lapte integral poate inlocui cu succes o masa a zilei. Poate nu chiar o masa, as spune eu, dar cu siguranta constituie o gustare hranitoare si energizanta, cu conditia sa nu fie laptele cald.

Cazuri cand laptele poate face rau

Laptele contine grasimi saturate, care in exces pot duce la dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare si a obezitatii. Mai mult decat atat, sunt cazuri cand, pentru a mari cantitatea de lapte produs, fermierii injecteaza animalele cu substante cu hormoni. Astfel, e obligatoriu sa citesti eticheta cutiei sau sticlei de lapte inainte de cumparare, ca sa te asiguri ca are cat mai putini conservanti si substante adaugate!

Sucul de portocale

Bogat in antioxidanti, sucul de portocale protejeaza sistemul imunitar si previne aparitia bolilor, mai ales cele specifice sezonului rece. Vitamina C, prezenta in cantitate mare in portocale, functioneaza ca un paravan invizibil, care impiedica factorii daunatori cum sunt poluarea, razele UV si multe substante chimice prezente in mediul inconjurator, inclusiv in mancare, sa subrezeasca sanatatea.

Consumul de suc de portocale are si dezavantaje

Daca alegi suc de portocale din comert, trebuie sa-ti asumi ca cele mai multe produse ascund cantitati de zahar nedeclarate. Recomand sa bei suc de portocale proaspat, pentru ca daca il bei imediat ce l-ai preparat, sucul furnizeaza corpului vitamine si nutrienti. Daca il lasi pe masa mai mult de o jumatate de ora, beneficiile nutritionale incep sa se reduca, din cauza oxidarii. Nu trebuie sa exagerezi cu consumul de suc de portocale, deoarece studiile clinice au scos la iveala ca acidul citric din portocale distruge smaltul dentar.

Suc de portocale sau lapte, concluziile cercetatorilor

Dupa ce am enumerat pe scurt avantajele si dezavantajele laptelui si ale sucului de portocale, ramane sa luam in considerare sugestiile oamenilor de stiinta care au cercetat aceste bauturi alimentare. In primul rand, laptele este bogat in calciu, care poate intari structura dintilor, pe cand sucul de portocale afecteaza sanatatea dentara. Laptele este mai consistent, in timp ce sucul are un continut mai mare de apa decat de nutrienti.

Cel mai bine, spun expertii, este ca, din cand in cand, sa bei cate un pahar cu suc de portocale cu o jumatate de ora inainte de micul dejun, pentru un plus de vitalitate. Apoi, la micul dejun, sa bei un pahar cu lapte, ca sa te bucuri de maximum de energie, oferita de proteinele, mineralele si vitaminele din lapte.

Iata cateva notiuni despre ce trebuie sa contina un mic dejun sanatos!

Foto: Guliver