sunetele corpului

Daca esti atenta la sunetele corpului tau, ai putea identifica din timp probleme de sanatate mai grave. Health.com iti spune ce inseamna zgomotele pe care le auzi cateodata

De la “simfoniile din stomac” la vuietul din urechi, niciun sunet pe care il face corpul tau nu este intamplator. Majoritatea sunt perfect normale, chiar daca se petrec la momentul nepotrivit. Dar unele dintre ele sunt semnale de alarma. Contextul este mereu important.

Cum te avertizeaza sunetele corpului tau

Fluierat in nas. Fluieratul involuntar este un semn al obstructiei cailor respiratorii. Ar putea sa insemne ca pasajele din nas sunt pline de mucus. Daca ai suferit o lovitura la nas, ai putea avea o ruptura in cartilagiul dintre nari.

Stranutul. Ar putea fi provocat de orice, de la un virus, pana la lumini prea puternice. Daca stranuti, acesta e rezultatul unui raspuns reflex al creierului catre diafragma. Daca ai atacuri cronice de stranut, ar trebui sa afla daca ai alergii la ceva.

Freamat in urechi. Daca ai capul pe perna si auzi un sunet, atunci inseamna ca asculti fluxul de sange din artera carotida si vena jugulara, pentru ca zgomotele externe sunt blocate. Daca auzi freamatul tot timpul ar putea semnaliza o infectie, alergii, un vas de sange blocat sau alta anomalie.

Sunet ca de clopotei in urechi. Infectiile, imbatranirea si zgomotele foarte puternice pot rani perii fini din urechea interna care transforma undele sonore in semnale electrice. Daca auzi o asemenea “melodie” mai mult de doua zile si simti si dureri sau ameteli, mergi la doctor pentru a afla daca ai o problema neurologica.

Sughitul. Acesta apare odata cu spasmele diafragmei, care duc la o inspiratie oprita abrupt. Posibilele cauze sunt anumite medicamente, o masa prea consistenta, dar si emotiile si entuziasmul. Daca atacurile de sughituri dureaza mai mult de 48 de ore, ar putea fi vorba de o iritare a nervilor sau o alta problema neurologica.

Zgomote in stomac. Atunci cand auzi asa ceva, se intampla pentru ca aerul si fluidele se misca in stomac datorita muschilor din tractul digestiv. Daca auzi zgomote ascutite, ai putea avea o parte din intestine blocate. Vorbeste cu un medic.

Pocnetul articulatiilor. De obicei nu e nicio problema daca iti pocnesc articulatiile. Acestea sunt lubrifiate de fluid si cand iti schimbi pozitia, presiunea in articulatii se schimba. Daca pocnetele sunt insotite de durere, ai putea avea probleme mai mari.

Si caderea parului iti poate atrage atentia asupra unor probleme. Iata 4 semnale de alarma privind caderea parului.

Foto: Guliver