De ce te imbolnavesti la job.

La tine la birou nu se intampla sa raciti unul dupa altul? Tot timpul e cineva care stranuta si isi sufla nasul? De ce crezi ca te imbolnavesti asa des cand esti la job?

Te plangi cand auzi un coleg ca tuseste, stranuta si isi sufla nasul la job chiar langa tine. Si desi incerci sa-l eviti cat poti, nu trece mult si te imbolnavesti si tu. Si? Ce faci? Iti iei concediu? Nu. Te duci si tu la birou. E un cerc vicios.

Germenii se imprastie la birou la fel cum se intampla cand erai in scoala primara. Sau la gradinita. Si te imbolnavesti foarte des. Stii de ce se intampla asta? Pentru ca oamenii merg bolnavi la serviciu. De exemplu, unul din patru americani se duce la birou chiar daca este racit.

Un studiu realizat recent si citat de Huffingtonpost.com arata ca oamenii merg la job chiar si atunci cand sunt bolnavi din doua motive: pentru ca au prea multe sarcini de indeplinit la serviciu si pentru ca le e teama ca, altfel, isi vor pierde locurile de munca.

Sindromul „prezenteismului” la job

Pentru a intelege mai bine „prezenteismul” la locul de munca, cercetatorii de la Universitatea East Anglia au verificat datele de la 61 de studii anterioare, in care au fost implicati 175.960 de oameni din 34 de tari.

Cercetarea a aratat ca solicitarile de la job, un numar mic de angajati in companie, presiunea timpului si dificultatile financiare sunt principalele motive pentru care oamenii sunt, practic, blocati in birouri. Pe de alta parte, cei bolnavi isi iau cate o zi libera cand nu se simt bine daca simt ca au sprijinul colegilor si o relatie pozitiva cu managerul.

Acest studiu sugereaza ca angajatorii ar avea mai mult de castigat daca ar reduce volumul de munca al angajatilor. Daca nu ar mai lucra ore suplimentare si ar avea resursele care le trebuie pentru indeplinirea sarcinilor, dar si daca nu ar mai exista stres din partea colegilor si superiorului ierarhic, problema imbolnavirii la locul de munca nu ar mai fi atat de mare.

Ca sa nu te imbolnavesti la job ia-ti concediul medical legal!

Asadar, sa mergi la job cand esti bolnava nu e bine nici pentru tine, nici pentru companie. Pe langa faptul ca nu e bine pentru sistemul imunitar, iti expui si colegii la virusi. Mai mult, potrivit unui studiu din 2003, angajatii care merg bolnavi la job au costat economia din SUA 160 de miliarde de dolari. Bani pierduti din cauza productivitatii scazute. Daca oamenii nu ar mai merge la job cand sunt raciti, rata de imbolnavire ar scadea cu cel putin 5%.

Barack Obama a facut deja primii pasi catre o imbunatatire a situatiei. Presedintele american a anuntat ca, din 2017, angajatorii federali vor fi obligati sa acorde concediu medical platit. Este vorba de sapte zile platite pe an.

La noi in tara ai dreptul la concediu medical. Dar, sa fim seriosi, de cate ori iti iei zi libera pentru o raceala? Daca nu ajungi pe patul vreunui spital si inca te mai poti deplasa mergi la birou orice ar fi. Dar nu e bine! Pana cand va aparea si in Romania o disciplina in acest sens, ai grija sa te speli des pe maini cand esti la job. Si, eventual, ofera-te sa ajuti o colega atunci cand ea e bolnava, in asa fel incat sa nu mai fie nevoita sa vina cu virusi la job ca sa finalizeze proiectul la care lucreaza. Va aprecia si, cine stie, poate iti va intoarce gestul!

Acum ca stii care e explicatia pentru faptul ca te imbolnavesti prea des la job, afla si Cand e momentul sa demisionezi?

FOTO: istockphoto.com