Ti se zbate ochiul? Poate semnala o problema de sanatate

Ti se zbate ochiul si acest lucru este destul de neplacut? Poate semnala o problema de sanatate sau de vina pot fi obiceiurile pe care le ai, scrie womenshealthmag.com. Potrivit medicilor, spasmele ce implica muschii ochilor pot fi cauzate de stres, oboseala, consumul excesiv de cafea sau privitul intr-un punct fix. 

Daca ti se zbate ochiul ocazional, nu trebuie sa intri in panica, insa este bine sa consulti un medic in cazul in care problema persista.

De ce ti se zbate ochiul – 6 cauze posibile

1. Consumi prea multa cafea

Consumul excesiv de cafea poate duce la aceasta problema. Cofeina accelereaza metabolismul si ritmul cardiac, ceea ce inseamna ca exista riscul sa te confrunti cu spasme musculare, inclusiv la nivelul ochilor. Nu exista o cantitate specifica de cafea care poate cauza spasme ale muschilor de sub ochi, insa, daca vrei sa scapi de aceasta problema, poti sa reduci consumul de cafea pana simti ca imbunatatire.

2. Esti expusa la stres

Corpul tau reactioneaza la stres in diferite feluri, iar un ochi care se zbate poate fi un semn ca esti expusa la stres. Este un semn ca organismul tau nu poate face fata schimbarilor la care esti expusa, asa ca este esential sa gasesti cateva metode de relaxare si sa reduci stresul din viata ta. Cateva minute de yoga sau meditatie pe zi te pot ajuta sa reduci stresul.

3. Suferi de alergii

Daca suferi de alergii, corpul tau este expus la un nivel mare de histamina, un mesager chimic implicat in raspunsul sistemului imunitar la reactiile inflamatorii. Un ochi care ti se zbate este o reactie normala a organismului la histamina. De asemenea, te poti confrunta si cu iritatii sau alte probleme la nivelul pielii. Poti sa tratezi problema cu cateva picaturi de ochi.

4. Nu dormi suficient

Pleoapele sunt foarte sensibile, iar cel mai mic dezechilibru poate duce la probleme de sanatate. Daca ti se zbate ochiul, inseamna ca organismul tau nu este complet refacut, ceea ce inseamna ca trebuie sa dormi mai multe ore pe noapte. Medicii sunt de parere ca este important sa dormi cel putin opt ore in fiecare noapte.

5. Trebuie sa iti schimbi ochelarii de vedere

In cazul in care porti ochelari de vedere si observi ca ti se zbate ochiul cand citesti o carte sau esti la calculator, este un semn ca trebuie sa mergi la un control oftalmologic si sa iti schimbi lentilele. Acest lucru se intampla din cauza ca muschii oculari sunt fortati prea mult in momentul in care stai cu privirea fixa.

6. Poate semnala prezenta unei tumori

Desi nu este o cauza foarte comuna, faptul ca ti se zbate ochiul poate insemna ca semnaleaza prezenta unei tumori. In cazul in care te confrunti des cu aceasta problema, este bine sa te consulti cu medicul tau si sa elimini toate cauzele care pot duce la sensibilitate la nivelul muschilor oculari. Un medic specialist poate depista cauza si poate determina daca ai probleme cu vederea sau exista posibilitatea sa fie ceva mai grav.

Iata si un articol cu mituri despre alergii care nu prea au legatura cu realitatea!

Foto: Guliver