Memorie mai buna, un vis care poate eveni realitate

Ai admirat vreodata pe cineva pentru ca a tinut minte fara efort mai multe numere de telefon si ti-ai dorit sa ai si tu o memorie mai buna? Time.com vine cu o veste excelenta. Exista un truc care te poate ajuta sa tii minte mai usor si pentru mai mult timp tot ce iti doresti.

In caz ca nu stiai, persoanele cu memorie de geniu, care practica tot felul de sporturi ale mintii, utilizeaza un set de reguli care inlesnesc memorarea unor informatii. Potrivit oamenilor de stiinta care au studiat acest subiect, ansamblul de procedee numite mnemotehnice poate fi folosit si de oamenii de rand, care vor sa aiba o memorie mai buna.

Este vorba despre metoda Loci, una dintre cele mai vechi din lume, care presupune folosirea unor locuri dintr-un spatiu familiar, proiectat in memorie, de unde sunt extrase amintirile. Ca sa poti utiliza aceasta tehnica, trebuie sa legi informatiile pe care vrei sa le tii minte cu un loc anume. La final, cand vrei sa-ti amintesti ceva, o poti face simplu, mergand mental pe drumul amintirilor spre locul unde au fost depozitate amintirile.

Oamenii de stiinta spun ca folosind acest joc al asocierilor si calatorind prin minte in cautarea indiciilor, vei putea sa-ti amintesti anumite date mai repede si vei retine mai usor noile informatii.

Specialistii au gasit solutia pentru a avea o memorie mai buna

In timpul studiului, oamenii de stiinta de la Universitatile din Standford (SUA) si Radboud (Olanda) au scanat cu ajutorul aparatelor RMN creierul a saptesprezece sportivi care practica jocuri ale mintii si a cincizeci si unu de persoane fara abilitati deosebite de memorie.

Au urmat teste intre cele doua grupuri de oameni. Acestea presupuneau memorarea de liste cu saptezeci si doua de cuvinte. Dupa douazeci de minute, sportivii au demonstrat ca pot retine, in medie, aproximativ saptezeci si unu de cuvinte. Ceilalti au putut memora, in medie, in jur de patruzeci de cuvinte.

Trebuie spus ca unul dintre autorii studiului este campion mondial la memorie, care poate retine in jur de o suta de cuvinte in doar cinci minute.

Expertii au impartit apoi grupul de persoane fara abilitati deosebite de memorare in trei grupuri. Unul dintre ele a participat la un training online tip metoda Loci, de sase saptamani, altul a fost supus unui training care avea ca scop imbunatatirea memoriei de lucru, iar al treilea grup nu a beneficiat de vreun training.

Dupa aceasta perioada, cei care au fost instruiti dupa metoda Loci au avut rezultate mai bune la testele de memorie, comparativ cu altii.

Iar investigatiile RMN au dovedit ca la acestia s-au produs schimbari majore in activitatea cerebrala, in zona memoriei.

Fa si aceste exercitii pentru memorie!

Foto: Guliver