trufe cu caramel sarat

Intr-un weekend, la o ocazie speciala, de Paste sau chiar drept desert sanatos intr-o zi oarecare: descopera cum sa pregatesti reteta de trufe cu caramel sarat!

Nu ai nevoie nici macar de prea multa experienta culinara. Nu vei investi mult timp sa prepari acest desert decadent. In plus, aceste trufe cu caramel sarat sunt cat de poate de sanatoase si de light.

Scufundate in ciocolata neagra, amaruie, cu un topping de sare de mare grunjoasa, aceste trufe cu caramel sarat sunt o varianta delicioasa cu care iti vei cuceri invitatii sau iubitul intr-o seara romantica. Ai grija sa pregatesti multe, mai ales ca nu au multe calorii!

Caramelul greu, cu unt topit, smantana si mult zahar nu este pe gustul nostru, e greu de obtinut si mai ales este o bomba calorica, deloc sanatoasa. Asa ca am ales sa facem un desert indulcit cu fructe uscate, curmalele sunt alegerea perfecta fiind dulci, cremoase si nu neaparat aromate.

Aceasta reteta de trufe cu caramel sarat poate fi consumata si de vegetarieni si de vegani, intrucat baza caramelului este caju-ul! In plus, aceasta reteta raw este usor de facut si nu presupune coacere. Descopera mai jos ingredientele, cantitatile si pasii catre o portie de trufe cu caramel sarat fabuloase si extrem de sanatoase.

Reteta de trufe cu caramel sarat

Timp de preparare: 30 de minute (inclusiv racirea)

Timp total: 40 de minute

Portii: pentru 12-15 trufe

Ingrediente:

Pentru caramel:

  • 250 de grame de curmale fara samburi
  • 1 ceasca de caju nesarat, prajit
  • 2 lingurite de zahar de cocos ori zahar brun
  • 1 lingurita si jumatate de extract pur de vanilie
  • ½ lingurita de sare Kosher

Pentru glazura de ciocolata:

  • 120 grame ciocolata neagra (70% cacaco), tocata mare
  • ½ lingurita ulei de cocos
  • 1 lingurtia sare Cosher pentru a pune deasupra

Mod de preparare:

Reteta de trufe cu caramel sarat nu este dificila. Descopera pasii de executie mai jos:

  1. Pune caju-ul intr-un bol si acopera-l cu apa fierbinte. Lasa-l sa se inmoaie timp de 10 minute, apoi scurge-l bine de lichid si sterge-l usor.

Pune caju-ul intr-un blender si mixeaza pana obtii o pasta lipicioasa. Adauga zaharul de cocos, extractul de vanilie si sarea Kosher. Mai mixeaza sa incorporezi ingredientele si continua pana cand obtii un “aluat” fin. Daca aceasta mixtura este prea lipicioasa, sfatul nostru este sa dai amestecul la frigider timp de 10-15 minute.

  1. Reteta de trufe cu caramel sarat de pe Well Plated spune ca mai apoi sa alegi o tava pe care sa intinzi o foaie de copt. Cu ajutorul unei cupe de inghetata, ia din “aluat” si formeaza o bila.

Repeta pana cand faci toate trufele, plasandu-le in tava. Da-le la frigider timp 10-15 minute sa se mai inchege, intrucat de la manevrare se incalzesc.

  1. Pentru toppingul de ciocolata, pune ciocolata tocata intr-un bol termorezistent. Pune bolul peste o cratita cu apa ce incepe sa fiarba (nu clocotita!). Ai grija ca fundul bolului si apa sa nu se atinga.

Topeste ciocolata, amestecand des. Ia de pe foc cand ciocolata e topita insa inca mai vezi mici bucati in glazura. Adauga uleiul de cocos si amesteca usor, pana cand ciocolata este fina si lucioasa.

  1. Scoate trufele de la frigider. Da-le prin ciocolata, folosind doua furculite. Apoi intinde-le pe hartie de copt, avand grija sa pui sare Kosher imediat deasupra, intrucat ciocolata se va intari rapid.

Lasa apoi trufele sa se “odihneasca” la temperatura camerei, cateva minute. Acestea sunt cele mai bune trufe cu caramel sarat. Pofta buna!

Citeste si: Ciocolata de casa cu ulei de cocos: un desert… wow!

Foto: Guliver