Cum sa renunti la suferinta

Un martir este o persoana care a avut de indurat suferinte sau experiente traumatizante ori este dispusa sa faca sacrificii pentru convingerile sale. Dar tu nu trebuie sa fii o martira, indiferent cu ce situatii te-ai confruntat de-a lungul vietii sau ce obiective ai.  Afla cum sa renunti la suferinta si nu te teme sa lasi fericirea in viata ta, scrie oprah.com.

Cum sa renunti la suferinta? Nu trebuie sa iti asumi niciun rol, nu trebuie sa ai o cariera de succes, nu trebuie sa fii o mama perfecta si nu trebuie sa fii mereu acea persoana care este pregatita oricand pentru orice. Nu iti impune sa realizezi imposibilul atunci cand nu este cazul, nu iti impune sa lupti pentru convingerile tale pana ramai fara puteri. De fapt, nu iti impune nimic.

De multe ori, martirii ajung sa repete un anumit model disfunctional, numit Karpman (triunghiul dramei). Acesta a fost definit de psihiatrul Stephen Karpman si implica trei roluri posibile: victima, salvator si persecutor.

Cum sa renunti la suferinta

In relatiile sanatoase, oamenii isi impartasesc sentimentele. Daca te-ai regasi intr-o situatie neplacuta, in care o persoana te incomodeaza, ai tendinta sa te comporti, la randu-ti, urat sau nepoliticos. Insa situatia este complet diferita atunci cand vine vorba de triunghiul Karpman.

Anumite experiente de viata sau unele situatii mai putin placute te pot aduce in punctul in care vei trai cu impresia ca vei fi acceptata de alte persoane doar daca faci anumite gesturi pentru ele. Te vei trezi in situatia in care vei face sacrificii pentru convingerile tale. Dar totul se poate schimba, caci ai o alternativa: poti invata sa traiesti autentic. Poti invata sa traiesti pentru tine, nu pentru alte persoane.

Nu este usor sa renunti la anumite obiceiuri sau sa iti schimbi convingerile, mai ales daca ai crescut intr-un mediu in care ai fost invatata ca grija fata de alte persoane este cea mai importanta. Acorda-ti mai mult timp, intrerupe orice activitate, relaxeaza-te, respira adanc si scrie intr-un jurnal tot ceea ce te apasa, tot ceea ce iti doresti sa faci sau tot ceea ce esti dispusa sa sacrifici ca sa fii fericita.

Ai tendinta sa te sacrifici mereu pentru alte persoane?

Ai tendinta sa te sacrifici mereu pentru alte persoane, sa fii prezenta si activa in viata lor, dar te intristeaza faptul ca nu esti observata atunci cand iti doresti asta? Simti ca persoanele din jurul tau te vad doar atunci cand esti dispusa sa oferi? Te intrebi daca e bine sa rupi o bucata din sufletul tau si sa-i ajuti sa treaca cu bine peste orice experienta sau trauma? Ai nevoie de mai multa apreciere si vrei sa iti fie recunoscute meritele?

Citeste ce ai scris in jurnalul tau sau analizeaza la rece lucrurile si incearca sa intelegi tiparul. Observa unde se repeta anumite lucruri, gandeste-te la tot ceea ce ai facut pana in acest moment, apoi relaxeaza-te cateva minute. Respira adanc si cerceteaza daca corpul tau este bine.

Te incearca un sentiment de furie? De nostalgie? De frica? Esti suparata si simti o durere in tot corpul? Este durerea deciziilor pe care le-ai luat. Este durerea sacrificiilor pe care ai fost dispusa sa le faci pentru alte persoane. Cand te-ai intrebat vreodata cum te simti? Cand te-a preocupat ultima oara starea ta de sanatate?

Odata ce esti constienta de tot ceea ce simti si de toate sentimentele care te incearca, poti sa treci la pasul urmator. Persoanele martire au, de regula, nevoie de un specialist. Este bine sa vorbesti cu un psiholog despre tot ceea ce te apasa, pentru ca in acest fel iti va fi mult mai usor sa te vindeci. Poti sa discuti si cu o persoana din familie sau cu un prieten, insa este o panta destul de abrupta. Exista riscul ca sentimentele tale sa devina mai confuze si sa cazi in alt rol de martir.

Ai nevoie de o persoana care sa te asculte, care sa fie impartiala si obiectiva. Daca alegi sa discuti cu o persoana care va avea nevoie la randul ei de o parere sau un sfat, exista riscul sa cazi din nou in rolul de martir, sa te pui pe locul doi si sa uiti de nevoile tale. Te vei concentra asupra problemelor acelei persoane si vei uita, din nou, de tine.

Daca ti-a placut articolul despre cum sa renunti la suferinta, iata un alt articol care te-ar putea interesa: de ce durerea te ajuta sa te vindeci!

Foto: Guliver