Fara contraindicatii, cu efect pe termen lung

Recunosc ca am privit cu scepticism cartile motivationale care ocupau deseori primele locuri in topul vanzarilor de la diverse edituri. Ma gandeam ca sunt niste instrumente de manipulare in masa, in care citesti exact ce vrei sa auzi mai ales daca te lupti cu depresia, dar care n-au niciun efect ulterior asupra starii tale emotionale.

Parerile mele preconcepute au fost demontate recent de un studiu organizat de Universitatea din Glasgow. 200 de pacienti diagnosticati cu depresie au fost cooptati in el si impartiti in doua grupe. Primilor le-au fost administrate medicamente antidepresive, iar celorlalti le-au fost oferite carti motivationale in care erau dezbatute problemele cu care se confruntau chiar ei. Dupa patru luni de tratament, pacientii care incercasera ce-a de-a doua varianta de terapie prezentau simptome de depresie mai reduse decat cei care luasera medicamente.

Cartile motivationale sunt o alternativa demna de luat in considerare cand te confrunti cu stari de melancolie sau cand ai perioade proaste

Depresia afecteaza in primul rand sistemul motivational al oamenilor si-i impiedica sa mai vada o solutie la problemele lor, iar cartile se transforma intr-un prieten de nadejde care le deschide ochii asupra unor perspective pe care nu le mai vad. Tocmai de aceea am facut o trecere rapida in revista a cartilor motivationale ce merita atentia noastra.

Cele cinci secrete ale vietii fericite – John Izzo

Nu, nu este o carte cu sfaturi universal valabile cum ai fi tentata sa crezi la citirea titlului, ci reprezinta rezultatul unui experiment minutios si inedit facut de autorul ei. John Izzo a intervievat peste 200 de persoane, cu varste cuprinse intre 60 si (pregatiti-va…) 106 ani adresandu-le intrebari de genul “Ce anume v-a adus cea mai mare fericire in viata?”, “Ce v-ati dori sa fi aflat mai devreme?”, “Ce a contat si ce nu?”. Daca vreti sa profitati de lectiile lor de viata va puteti comanda cartea de pe site-ul editurii All (www.all.ro) la pretul de 19,90 Ron.

Indrazneste sa castigi – Jack Canfield, Mark Victor Hansen

Ca sa te poti numara printre castigatori, trebuie sa intri in cursa, iar ca sa obtii primul loc, cel mai este important lucru este sa crezi in tine. Teama de esec este o piedica importanta in calea viselor tale; de regula te forteaza de multe ori sa nici nu pornesti pe drumul catre indeplinirea lor. Te complaci in situatii sub nivelul asteptarilor tale, atat la munca, cat si in relatii, iar ulterior aceste nemultumiri pot lua forma unor depresii severe. Jack Canfield si Mark Victor Hansen, autorii bestsellerului Factorul Alladin si al seriei Supa de pui pentru suflet te ajuta sa adopti mentalitatea unui invingator. Cartea este disponibila pe amaltea.ro la pretul de 30 Ron.

Daca dragostea ar putea gandi. Cum sa-ti folosesti mintea pentru a-ti ghida inima – Alon Gratch

Cand esti implicata intr-o relatie, este greu sa te detasezi de ea si sa te transformi dintr-o data intr-un observator obiectiv care ia cele mai bune decizii. Aici te ajuta cartea scrisa de psihoterapeutul Alon Gratch. Identifici tiparul pe care-l tot repeti si care te impiedica sa-ti gasesti gasesti fericirea si inveti pasii pentru eliminarea lui din viata ta. Cartea poate fi comandata de pe edituratrei.ro la pretul de 13,29 Ron.

Daca esti deja familiarizata cu cartile motivationale prezentate in acest articol, mai poti adauga pe lista de lectura trei dintre volumele scrise de Daniel Goleman: “Inteligenta emotionala, cheia succesului in viata”, “Inteligenta emotionala in leadership” si “Inteligenta sociala”.

Text: Diana Marasoiu, Foto: all.ro, edituratrei.ro, amaltea.ro