Astenia de toamna – afectiune reala sau lene de sezon?

1
De Cristina Tudor
2 oct. 2020

Toamna este un anotimp de tranzitie catre sezonul rece. Ziua incepe sa scada, intensitatea luminii se reduce treptat, iar temperatura scade pana la pragul inghetului.

Reducerea intensitatii luminii provoaca diferite schimbari in organism: productia de serotonina (hormonul fericirii) scade, vitamina D se fixeaza mai greu (deficitul acestei vitamine este una dintre cauzele lipsei de energie, a slabiciunii musculare sau anxietatii) si este stimulata, conform unor studii, productia de melatonina (hormonul somnului).

Astfel, tonusul general al organismului scade, putand aparea modificari si la nivelul dispozitiei, deoarece organismul se pregateste de „hibernare”.

“Inca de pe vremea lui Hipocrate s-a afirmat ca vremea este doar un factor favorizant sau declansator al unui proces patologic si nicidecum un factor cauzator! Este firesc sa devenim <mai lenesi> incepand din toamna si pana in iarna, deoarece functiile organismului se adapteaza conditiilor climaterice, fiziologia organismului se schimba, respectiv incetineste, pentru a-si pastra caldura si energia de care are mai multa nevoie decat in celelalte anotimpuri.

Dar de aici, de la pregatirea fireasca a organismului pentru perioada de iarna si pana la patologia <astenia de toamna> si, eventual, <depresia de iarna> mai e mult. Astfel, putem vorbi despre astenie de toamna doar in cazul persoanelor cu un echilibru functional mai slab, cu o rezistenta generala diminuata si cu o redusa capacitate de adaptare la factorii de mediu. Iar in acest caz astenia de toamna nu este o tulburare in sine, ci un semn important al altor tulburari”, explica Alexandra Siru, psiholog.

Astenia de toamna sau lenea de sezon

Persoanele sanatoase manifesta doar o „lene de sezon” care trebuie tratata cu intelegere si detasare, nu cu ingrijorare sau autoblamare, pentru ca aceste atitudini pot escalada in stress, anxietate sau chiar depresie.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.