Distractia cu multe grade are efecte secundare

La prima vedere ai fi tentata sa afirmi ca somnul este cel mai bun remediu dupa o noapte in care distractia principala au fost dansul si consumul de alcool.

Adormi aproape imediat, iar zgomotele marunte care-ti perturbau visele in alte ocazii nici macar nu se mai fac simtite pentru ca somnul este mai adanc ca oricand.

Studiile arata ca desi in prima faza alcoolul te ajuta sa adormi mai profund, el genereaza spre final un somn agitat

Cercetatorii de la Edinburgh Sleep Centre au descoperit ca alcoolul prelungeste durata fazei de somn adanc care este importanta pentru ca organismul sa-si refaca energia si sa-si intareasca sistemul imunitar. Dar in niciun caz nu-l considerati un remediu, are mai multe dezavantaje decat avantaje. Beneficiul despre care am amintit mai sus, poate avea totusi efecte adverse asupra somnambulilor in cazul carora creste probabilitatea de a se trezi noaptea dupa o seara de petrecere cu multe grade.

“Pentru ca bauturile te ajuta sa adormi rapid si profund, multi insomniaci apeleaza la ajutorul lor”, explica cercetatorul Irshaad Ebrahim, directorul medical al institutiei London Sleep Centre. “In orice caz, prelungirea fazei de somn adanc in prima jumatate a noptii va cauza de cele mai multe ori un somn agitat in cea de-a doua parte a ei.” Alcoolul scade timpul petrecut in faza REM (Rapid Eye Movement) etapa necesara pentru memorie, concentrare si miscare.

“Per total, consumul de alcool nu este folositor pentru imbunatatirea somnului” concluzioneaza directorul Edinburgh Sleep Centre Chris Idzikowski. “In plus, cu cat se prelungeste faza de somn adanc, cu atat exista sansa ca respectiva persoana sa intampine probleme cu sforaitul.”

Text: Diana Marasoiu, Foto: Thinkstock