Plante ce elimina chimicalele periculoase

Orhideea pe care multe dintre noi o avem in casa in aceasta perioada nu este doar incredibil de frumoasa si atat. Daca nu stiai, ea se numara printre cele mai indicate plante care curata aerul din locuinta, eliminand compusi primejdiosi pentru sanatate. Iata si alte plante pe care ar trebui sa le ai in casa!

Daca fumezi, daca esti mai sensibila si capeti repede diverse alergii ori daca, pur si simplu, iti doresti sa respiri un aer mai curat cand stai in casa, este bine sa-ti „decorezi” locuinta cu plante care puritica aerul. Acestea sunt considerate niste „filtre” naturale care care indeparteaza poluanti numiti compusi organici volatili.

Specialistii recomanda sa ai in casa plante care purifica aerul ca sa scapi de compusii organici volatili

In urma unui studiu realizat la inceputul anilor 1990 de catre NASA, cercetatorii au demonstrat abilitatea anumitor plante de a „absorbi” trei dintre cei mai comuni poluanti de interior (gaze emise de subsante solide sau lichide): benzenul, formaldehida si tricloretilena. Benzenul este un compus emis de vopsele, fibre sintetice si plastice, formaldehida este eliberata de izolarile cu spuma sau de materiale cum ar fi placajele, iar tricloretilena rezulta din vopsele si solventi. In afara de acestia, alti compusi organici volatili care exista in aerul din casele noastre provin de la produse de curatare, pesticide, adezivi etc.

Oamenii reactioneaza diferit la acesti poluanti, care, fara o ventilatie adecvata in casa, pot cauza dureri de cap, ameteli,

iritatii ale ochilor sau senzatii de greata. Iar daca lista s-ar termina aici ar fi bine, insa din pacate continua: fumul de tigara, mucegaiul, spray-urile odorizante si chiar aparatura electronica (televizorul, computerul) sunt surse interne de poluare.

Desi suna periculos, nu prea suntem constienti de toate acesti compusi chimici invizibili pe care ii inhalam si care, in timp, ne pot face rau. De aceea, recomandarea specialistilor este sa avem cat mai multe plante care purifica aerul in locuinta. Iata care sunt cele mai recomandate:

5 plante care purifica aerul din locuinta recomandate de oamenii de stiinta

1. Margaretele sunt foarte eficiente pentru a indeparta benzenul (o chimicala legata de aparitia cancerului), dar absorb si dioxidul de carbon si elibereaza oxigen pe timpul noptii (astfel ajuta si la imbunatatirea somnului). Cauta sa iei margarete la ghiveci si pune-le pe pervazul geamului pentru ca le place lumina!

2. Orhideele indeparteaza compusii organici volatili, in special formaldehida eliberata de solventi, vopsele si materiale sintetice. Pe langa faptul ca sunt plante extraordinare de frumoase, nu necesita o ingrijire minutioasa, spre deosebire de alte plante. Trebuie tinute in locuri luminoase si udate rar.

3. Crizantemele indeparteaza benzenul (asociat cu substantele chimice, plasticele, tigarile), tricloretilena din solventi si produsele de ingrijire, formaldehida si amoniacul. Crizantemele nu trebuie tinute direct in soare si necesita apa din belsug. Sunt unele dintre cele mai longevive flori si rezista inflorite in jur de cateva saptamani.

4. Ficusul absoarbe formaldehida provenita din tapet, mobila sau vopsea de pe pereti. De asemenea, este o ideal si pentru spatiile in care exista mocheta pentru ca absoarbe compusii organici volatili emanati de adezivul folosit pentru a o lipi. Ficusul este una dintre cele mai cunoscute plante care purifica aerul din locuinta, eliminand, de asemenea, toxine si ajutand la cresterea nivelului de oxigen. Ii place in locuri luminoase si trebuie udat moderat

5. Iedera are puterea de a absorbi 90% benzenul din vopsea, cerneala, materiale plastice, cauciuc, detergenti sau fum de tigara, dar si formaldehida. Este o planta indicata si pentru cei care au alergii sau probleme cu astmul. Iedera creste destul de repede si se „intinde”, deci pune-o intr-un ghiveci adecvat ca sa aiba loc sa se desfasoare!

Cumpara-ti plante care purifica aerul si asigura o buna ventilare a locuintei, aerisind bine in fiecare dimineata!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver