Cercetatorii avertizeaza asupra dozajului

Cum un consum excesiv de cafea se numara printre obiceiurile multora dintre noi, cercetatorii fac periodic studii asupra impactului pe care acesta il are asupra organismului. Recent, o descoperire prezentata de cotidianul The Telegraph a aratat ca un compus din cafea poate afecta silueta celor care o consuma regulat, in cantitati mari.

Oamenii de stiinta de la Western Australian Institute for Medical Research au facut un experiment pe cobai carora li s-a administrat o doza de CGA (acid chlorogenic) echivalenta cu cea continuta in 5 cesti de cafea.

Un consum excesiv de cafea nu conduce doar la retentie de grasime, ci poate genera si alte probleme de sanatate

Desi in trecut alte studii au sustinut faptul ca cei care consuma cafea au un risc mai scazut de diabet, tensiune arteriala, sansa la o viata mai lunga si un risc scazut de a asimila grasime, iata ca de aceasta data, cu alt dozaj, rezultatul nu a mai fost unul pozitiv. Pornind de la aceste cercetari, cei de la institutul australian au vrut sa studieze efectele compusilor de tip CGA care nu se gasesc doar in cafea ci si in ceai si anumite fructe, precum prunele.

Acidul chlorogenic a afectat insa felul in care ficatul animalelor procesau grasimea si a condus la retentia ei in celule. Cobaii supraponderali aveau o rezistenta crescuta la insulina si la o parte dintre ei a aparut intoleranta la glucoza. Studiul a fost corelat cu un altul realizat de Western Australia School of Medicine and Pharmacology care a aratat ca desi unele persoane sunt slabe ele au cantitati periculoase de grasime in jurul organelor lor abdominale si din acest motiv pot ajunge sa dezvolte diabet, boli cardiovasculare sau alte probleme de sanatate. In acest caz, consumul excesiv de cafea nu ar face decat sa le inrautateasca starea.

Profesorul Vance Matthews, cel care a supravegheat desfasurarea experimentului a spus ca este important sa consumam moderat cafea pentru ca efectele sale negative depind in special de dozaj. “Daca veti bea cel mult 3-4 cesti efectul acesteia va fi totusi unul pozitiv. Cafeaua scade asa cum fusese dovedit in trecut riscul aparitiei anumitor boli cardiovasculare si a diabetului de tip 2”, a declarat Matthews, iar silueta nu va avea de suferit.

Text: Diana Marasoiu, Foto: Thinkstock