Stil de viata sanatos si echilibrat – 4 reguli de baza

Alex Rosieanu
1
De Cristina Tudor
11 iun. 2018

Deciziile legate de un stil de viata sanatos si echilibrat, pe care le luam zilnic, ne infuenteaza sanatatea si speranta de viata. Tu constientizezi acest lucru?

Optand pentru un stil de viata sanatos si echilibrat, ai siguranta ca traiesti mai mult, te bucuri de o viata frumoasa si reduci riscul de a suferi de boli cronice. Se poate ca anumite schimbari in rutina zilnica, de exemplu, practicarea unui sport sau renuntarea la anumite alimente, sa fie greu de implementat. Din fericire, daca incerci, vei descoperi resurse nebanuite, care te vor ajuta sa iti atingi scopul. Cei de la healthyeating.sfgate.com ofera cateva indicatii de ajutor in adoptarea unui stil de viata sanatos si echilibrat.

Practica regulat exercitii fizice

Beneficiile exercitiilor fizice practicate in mod regulat au legatura atat cu fizicul, cat mai ales cu psihicul uman. Un studiu publicat in revista American Heart Association’s, “Stroke”, sugeraza o reducere clara a riscului de dementa, daca se face miscare moderata cate o jumatate de ora de trei ori pe saptamana. Pe langa imbunatatirea tonusului general, miscarea mentine sanatatea inimii si creste forta musculara si pe cea a sistemului osos.

Pentru un stil de viata sanatos si echilibrat, mentine o greutate corporala in limite normale

Potrivit unui sondaj efectuat in perioada 2009-2010, de The National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 35,7% din numarul persoanelor de origine americana sunt obeze. Iar statisticile europene, inclusiv cele de la noi, stau aproape la fel de ingrijorator. Implicatiile obezitatii asupra sanatatii pot include aparitia diabetului de tip II, declansarea hipertensiunii arteriale, a accidentului vascular cerebral, cresterea nivelului de colesterol „rau”, aparitia tumorilor canceroase. Este bine sa-ti mentii greutatea pana in valoarea 25 a indicelui de masa corporala.

Mananca sanatos

Sa-ti mentii greutatea in limite normale este cruciala, dar nu este totul. Poti consuma produse junk-food fara sa te ingrasi mult, daca ai un metabolism accelerat. Insa minunile nu tin o vesnicie, deci nu te baza pe acest lucru. Din pacate, reactiile adverse se vor simti asupra sanatatii. O alimentatie sanatoasa inseamna consumul alimentelor din fiecare categorie de produse – proteine, carbohidrati si grasimi -, insa cu moderatie. In felul acesta, oferi posibilitatea corpului sa asimileze substantele nutritive din fiecare grupa. Mizeaza pe fructe si legume, carne slaba, peste, lactate usoare si frute uscate, oleaginoase.

Evita sa etichetezi mancarea ca fiind “buna” ori “rea”

Etichetarea produselor alimentare ca fiind „bune” sau „rele” poate influenta in sens negativ luarea deciziilor alimentare. Potrivit cartii “Intuitive Eating”, este important sa respingi mentalitatea tip „dieta”. Nu incerca sa fii un politist alimentar si nu judeca aspru alimentele! Michael E. Oaks, autorul cartii „Bad Foods”, explica, de asemenea, ca nu este in regula sa pui o etichta buna sau rea lucrurilor ori mancarii. Acesta subliniaza ca oamenii au opinii diferite despre ceea ce este bun sau rau.

Foto: Alexandru Rosieanu