Toate vrem sa slabim, iar pentru a obtine silueta perfecta, deseori uitam de regulile unui stil de viata sanatos si tinem diete draconice sau trudim ore in sir la sala, pana la epuizare. Uneori, insa, pretul platit pentru un trup frumos e prea mare si pot sa apara tulburarile de alimentatie.

Dr. Alina Stoica, terapeut nutritionist, Clinica Polisano Plaza Bucuresti, ne-a raspuns la mai multe intrebari legate de tulburarile de alimentatie. Afla cum sa te feresti de ele, dar si in ce mod iti afecteaza viata de cuplu.

De ce apar tulburarile de alimentatie?

„Sub umbrela tulburarilor de alimentatie stau la loc de cinste obiceiurile alimentare, pornind de la mancatul compulsiv, pana la anorexie, toate avand o componenta psihologica. Dezechilibrele alimentare sunt determinate de imaginea propriei persoane, de modul in care ne percepem, de zonele pe care dorim sa le retusam si de hainele neincapatoare. Toate aceste mesaje de nemultumire si de neacceptare sunt factorii favorizanti ai instalarii tulburarilor de alimentatie.“

Care sunt cele mai frecvente tulburari de alimentatie si ce simptome au?

„Anorexia este rezultatul luptei permanente dintre obsesia pentru scaderea in greutate si frica de a acumula kilograme in plus. Astfel de persoane se transforma in „contabili“, pentru ca substantele si alimentele ingerate, adica proteinele, grasimile, caloriile si carbohidratii sunt calculate in mod obsesiv. Indiferent de greutatea corporala, in contextul in care imaginea despre propriul corp este denaturata, cantarul si oglinda sunt obiectele ce aduc cea mai mare nemultumire.
Persoanele anorexice incearca sa gaseasca solutii in rezolvarea acestei nemultumiri si cum reducerea portiilor de mancare si activitatea fizica intensa nu sunt suficiente, se apeleaza adesea la diuretice, laxative si tratamente care pot gestiona apetitul sau care induc varsaturile.
Bulimia poate fi asociata cu derapaje alimentare frecvente, concretizate prin consumul unei cantitati mari de alimente intr-un timp foarte scurt, urmat de adoptarea unor solutii rapide si eficiente, folosite cu scopul de a sterge urmele abuzului alimentar (voma indusa, laxativele, diureticele, limitarea aportului alimentar pe o anumita perioada de timp, recurgerea la o cura de detoxifiere).

Hiperfagia este caracterizata de consumul unor cantitati mari de alimente, intr-un timp scurt, pana la aparitia sentimentelor de saturatie, frustrare, vinovatie, nemultumire, stari de anxietate, depresie. Solutia este in noi, in acceptarea noastra, in bucuria si armonia in care ne dorim sa traim.“

Ce complicatii pot da tulburarile de alimentatie si cum influenteaza viata de zi cu zi?

„Repercursiunile tulburarilor de alimentatie se manifesta in primul rand la nivel psiho-emotional, printr-o stima de sine scazuta, prin inducerea starii de neacceptare a propriei persoane. Anorexia fiind asociata cu privarea de alimente pe perioade de timp mai mari sau mai mici creeaza un stres metabolic, care se manifesta prin dezechilibre hormonale, carente de vitamine si minerale, incetinirea activitatii cerebrale, probleme gastrice (constipatie, diaree, arsuri la stomac, reflux gastro-esofagian).

De asemenea, pot sa apara stari de lesin, alopecie, vulnerabilitate la infectii, amenoree, infertilitate si probleme cardiovasculare. Bulimia si hiperfagia induc dezechilibrul sistemului limfatic (retinerea fluidelor in corp), tulburari gastro-intestinale, modificarea densitatii osoase, sindromul de oboseala cronica, crampe musculare, irascibilitate, modificari ale texturii firului de par (uscat, fragil).“

Cum pot fi depistate dezechilibrele alimentare si ce solutii de tratament exista?

„Bulimia poate trece neobservata de cei apropiati, deoarece se inregistreaza o normalitate in ceea ce priveste comportamentul alimentar. In realitate, controlul asupra alimentelor nu mai exista si perioadele cu astfel de dezechilibre sunt frecvente. Greutatea mica a unei persoane ne duce adesea cu gandul la comportamentul alimentar al acesteia, la relatia de armonie sau dizamornie pe care o are cu alimentatia, la riscul de a imbratisa atitudinea anorexica.
Important este ca noi sa fim corecti cu propria persoana, sa acceptam realitatea in care ne aflam, sa constientizam schimbarile pe care trebuie sa le facem, sa identificam factorii de risc, sa intocmim un jurnal alimentar pentru o perioada de minim cinci zile, in care scriem mesele principale, gustarile, aportul de lichide, reusind astfel sa avem o viziune corecta asupra programului alimentar zilnic. Trebuie sa ne stabilim obiective realiste, pertinente, si sa dam startul schimbarii.

Important este ca acest start sa fie sustinut de un specialist, un nutritionist implicat, dedicat, care sa identifice solutia potrivita, personalizata, tinand cont de profilul individual al fiecarui pacient.“

Afecteaza viata de cuplu?

„O persoana care urmeaza un program strict al meselor, nepersonalizat, neadaptat nevoii individuale, stilului de viata, imprumutat de la o prietena sau adaptat in varianta copy-paste, din diferite surse de informare, este usor de identificat. Irascibilitatea, nervozitatea, anxietatea si depresia o insotesc si toate acestea se manifesta in primul rand in relatia de cuplu.“

Foto: Guliver

Invata si: cum sa ai o alimentatie corecta in functie de silueta.

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!