uitatul la televizor este nesanatos

Uitatul la televizor este nesanatos. Sau cel putin asa auzim adesea. Totusi, poate sa fie si sanatos? Te-ai gandit vreodata daca ai obiceiuri nesanatoase la televizor? Descopera din materialul de mai jos ce recomanda psihologii.

Tu ai obiceiuri nesanatoase la televizor? Cum te uti la televizor? Cat si, mai ales, la ce? Uitatul la televizor prezinta riscuri majore legate de faptul ca se reduce miscarea si creste sedentarismul. Mai exista studii ce au corelat uitatul la televizor cu riscurile crescute de a dezvolta cheaguri de sange sau tromboze.

Totusi, de ce uitatul la televizor este nesanatos? Care sunt toate motivele pentru care specialistii recomanda un timp limitat in fata ecranului? Afla ce releva studiile citate de Psychology Today si cum te uiti la televizor activ, asa incat sa reduci riscurile.

Ce spun studiile: de ce uitatul la televizor este nesanatos?

Specialistii de la Universitatea din Vermont au studiat un esantion de 15.000 de oameni de varsta medie. Persoanele care se uita foarte des la televizor au riscuri de 1,7 ori mai mari de a dezvolta cheaguri de sange fata de aceia care se uita rar sau deloc.

Desigur, exista si alti factori care contribuie la degradarea sanatatii. Obezitatea, nivelul de stres, depresia, nivelul de activitate al oamenilor la locul de munca. S-a confirmat inca o data ca, pe masura ce oamenii devin mai sedentari, au riscuri crescute de infarct, atac vascular cerebral, mortalitate si obezitate. Deci cum poti sa faci din uitatul la televizor o experienta benefica si pentru sanatate?

Uita-te activ la televizor!

  1. Nu sta jos tot timpul cat te uiti la televizor

Cel mai bine ar fi sa alternezi perioadele de stat jos si de privit din picioare. Cand stai in picioare, consumi intre 25-50% mai multa energie decat stand jos, in plus iti schimbi si pozitia corporala. Este mai bine sa stai in picioare si pentru tubul digestiv, prevenind refluxul esofagian.

Specialistii de la Psychology Today recomanda pauze la intervale de 15-30 de minute. De asemenea, este recomandat ca ecranul sa fie plasat la nivelul privirii.

  1. Cum te uiti la televizor? Ce-ar fi sa faci exercitii?

Asociaza uitatul la televizor cu miscarea. Adu-ti o banda sau o bicicleta in fata ecranului si fa miscare in timp ce te uiti la emisiunea preferata. Ori poti ridica greutati! Solutii exista si uitatul la televizor este nesanatos numai daca ii permiti sa fie astfel.

  1. Scapa de unul dintre acele obiceiuri nesanatoase la televizor: nu mai manca in fata monitorului!

Poate unul dintre cele mai nesanatoase ritualuri la televizor este rontaitul. Din pacate, atunci cand ne uitam la televizor, tindem sa nu fim atenti cat mancam. Mancatul trebuie sa ramana un obicei constient, pentru a pastra greutatea corporala normala.

  1. Uitatul la televizor este nesanatos. Insa, daca faci din asta un obicei social, nu e atat de rau!

Daca te uiti la televizor cu prietenii, la o emisiune placuta si dezbateti anumite teme, oamenii de stiinta sustin ca ai gasit o metoda sanatoasa de a sta in fata ecranului.

Concluziile

Uitatul la televizor este nesanatos daca timpul dedicat acesteti activitati este indelungat. Si asta pentru ca principala problema este inactivitatea. Daca reusesti sa fii activa cat vezi o emisiune ori un film, elimini o parte din risc.

De altfel, psihologii sustin ca exista multe emisiuni sau programe ce ajuta sanatatea cognitiva sau emotionala. In plus, uitatul la televizor alaturi de prieteni sau familie poate fi si o activitate de conectare sociala.

Citeste si: Evita aceste obiceiuri si iti prelungesti tineretea!

Foto: Guliver