elogiu lentorii

Suntem din ce in ce mai ocupati. Atat de ocupati incat uneori uitam sa traim. Tocmai de aceea, “Elogiu lentorii” este o lectura esentiala pentru o viata mai fericita, mai sanatoasa, mai productiva.

“<<Elogiu lentorii>> este o epifanie pentru noi toti, cei care am uitat sa privim viata cu speranta, sa traim momentul si sa ne bucuram de clipa.” – spune The Herald.

“Aceasta carte vorbeste despre viteza nebuneasca cu care traim si ofera sugestii clare despre cum sa facem clipa sa dureze!” – Los Angeles Time.

A post shared by Carl Honore (@carlhonore) on

Traim in era vitezei. Ne straduim sa fim mai eficienti, sa facem cat mai multe, insa suntem mereu pe punctul de a ceda. Americanii, de exemplu, petrec aproximativ 72 de minute la volan, zilnic. Tot un american aloca in medie, maximum o jumatate de ora pentru a face sex. 30 de minute fata de 72. Si care activitate e mai placuta? Care aduce mai multa fericire?

Traim in acest moment la limita extenuarii. Corpurile si mintile noastre ne readuc aminte constant ca lucrurile au scapat de sub control. “Elogiu lentorii” face o istorie a relatiei noastre cu timpul si descrie consecintele de a trai in cultura pe care noi insine am creat-o.

De ce suntem mereu pe repede-inainte? Care este medicamentul vindecator pentru frica de trecerea timpului? Este posibil, ne dorim cu adevarat sa traim mai incet?

“Elogiu lentorii”, spune Good Reads, ne face sa realizam pretul pe care il platim pentru timpul nostru. Ne face sa adoptam conceptul de slow living. Sa traim mai linistit, mai sanatos, mai fericiti. Si, culmea, mai productiv!

“Elogiu lentorii” poate sumariza filosofia slow living intr-un cuvant: echilibru. Descoperi energie si eficienta exact acolo unde nu te-ai fi asteptat: intr-un ritm mai putin alert.

Carl Honore a scris “Elogiu lentorii” din punctul de vedere al unui “vitezoman” reabilitat, cartea fiind un mix de anecdote, reportaje, istorii si intrebari catre sine. “Elogiu lentorii” este prima carte care aduce conceptul slow living in vizorul public. “Elogiu lentorii” te va face sa iti redefinesti relatia pe care o ai cu timpul.

In interviul gasit pe site-ul autorului CarlHonore,com, el spune ca “Elogiu lentorii” examineaza compulsia nostra de a trai in graba. Si dezvolta pe intelesul tuturor trendul global de a calca pedala de frana. Este daca vreti biblia miscarii slow living.

Slow living nu inseamna anti-viteza. Nu ne dorim sa ne oprim, desigur. Insa, mai repede nu inseamna mai bine. A trai slow inseamna a face lucrurile in ritmul corect. Conceptul de slow living inseamna a fi prezent, a trai fiecarte clipa constient si prezent, a pune calitatea inaintea cantitatii. In orice, de la munca la sex sau mancare si parenting.

Autorul spune ca obsesia noastra pentru “mai repede” este de-a dreptul absurda. Exista cursuri rapide de yoga, exista funeralii drive thru. Exista materiale despre cum sa ajungi la orgasm in 30 de secunde! Pana si in dormitor suntem setati pe “pe locuri, fiti gata, start!” spune Carl Honore intr-un interviu. Si cu totii stim ca am luat-o razna.

Tocmai de aceea usor-usor ne trezim ca e cazul sa o luam mai usor. “Elogiu lentorii” a fost alarma care l-a trezit pe Honore. Admira o carte de citit pentru copii in 60 de secunde. Alba-ca-zapada intr-un minut! Atunci si-a dat seama ca fugea prin viata lui, nu o traia.

Teama noastra ca, daca ne oprim sau incetinim, viata va trece pe langa noi este nejustificata. Dimpotriva, viata este aici si acum si, la viteza mai mica, fara graba, o putem aprecia.

“Elogiu lentorii” te invata sa nu mai traiesti contra cronometru. Sa nu te mai grabesti. Sa faci mai putine lucruri, insa de calitate. Vei fi mai creativ si mai productiv, vei fi mai sanatos si vei avea mai multa energie. Te vei bucura de momentele cu cei dragi tie.

Vei uita de conceptul acesta frumos impachetat al vitezei, de cultul “sunt ocupata”. Vei dori sa experimentezi, nu sa consumi.

“Elogiu lentorii” te va ajuta sa invingi dusmanul numarul unu care te blocheaza in a trai constient, prezent: frica. Daca functionam mai incet suntem priviti altfel. Devenim anxiosi, ne simtim vinovati, ne este rusine. Ne este teama ca suntem singurii care incalca regula.

Insa viteza este de multe ori un instrument al negarii, un fel de a evita alte probleme, mai profunde. Nu vrem sa ne confruntam cu problemele noastre si atunci ne distragem atentia cu viteza si “sunt ocupata”.

“Elogiu lentorii” este antidotul. Ne ajuta sa reflectam cine suntem, ce scop avem, cum ne dorim sa ne traim vietile, cum putem aduce ceva frumos in lume.

Conceptul de slow living cucereste usor-usor mentalitatile, inclusiv in mediul corporate. Oamenii vor liniste, vor calm, vor meditatie, vor mindfulness. Nu mai vor sa traisca cu lista de task-uri sub perna. Nu mai vor sa treaca prin tot ce au de facut pe repede-inainte. Vor sa traiasca tot ce fac. Vor sa traiasca, nu sa se grabeasca.

Elogiu lentorii vorbeste despre cum s-ar putea schimba lumea, mentalitatile, despre cum slow living ar evolutiona si revolutiona lumea. Va fi o lume mai sanatoasa, mai fericita, mai umana. Sigur, vor mai exista momente de frenezie, insa, vei avea mereu instrumentele necesare sa te opresti, vei constientiza ce este bine pentru tine.

Elogiu lentorii, spune autorul, te va face sa reflectezi la cum iti traiesti viata. La cum viata ta ii afecteaza pe altii din jurul tau. La cum ai putea sa iti schimbi viata in bine.

In plus, poti folosi si aceste 3 sfaturi care te ajuta sa incetinesti ritmul si sa traiesti frumos!

Foto: Guliver