Slow cooking este conceptul ce a schimbat total modul in care functioneaza bucatariile internationale si alimentatia de pe intreg globul. Si, daca te intrebi pe ce principii se bazeaza acest mod de a gati, acest articol iti e dedicat.

Dupa o zi lunga la birou, ultimul lucru pe care vrei sa il faci este sa te prinda noaptea in bucatarie. Dar exista si alta solutie cand iti este pofta de un fel de mancate satios, ce iti aduce aminte de mancarurile bogate de la bunica.

O cina calda poate sa se pregateasca deja pentru tine cand tu esti inca in drum spre casa, cu ajutorul unui vas care si-a facut loc in multe bucatarii de acum 30 de ani! Conceptul slow cooking este simplu, eficient si… gustos.

Pui alimentele intr-un vas si le lasi sa se gateasca la foc mic, asa incat toate aromele sa se patrunda. Este metoda folosita la coacerea carnurilor in orient, de exemplu, la jar ori sub pamant. Temperaturile sunt scazute in slow cooking si asta garanteaza un fel de mancare aromat si bine gatit.

Ce inseamna slow cooking

Slow cooking se poate face si la aragaz, si la cuptor. Gustul final este deosebit intrucat ingredientele isi amesteca savoarea, vasul fiind perfect inchis. Nimic nu se pierde, totul se mananca!

Vasele pentru slow cooking au aparut inca din 1970, insa au fost surclasate atunci de aparitia cuptoarelor cu microunde. Insa, in ziua de azi, atentia s-a indreptat catre gatitul la foc mic din nou. De ce? Pentru ca alimentatia de tip fast food si-a dovedit cu varf si indesat efectele negative. Pentru ca produsele semipreparate potolesc foamea, dar subrezesc sanatatea. Pentru ca a gati nu este doar despre a-ti satisface o nevoie, ci si o placere!

Ce tehnica e folosita? Vasul pentru slow cooking contine mai multe straturi. Stratul exterior este metalic, stratul interior este ceramic si totul este completat de un capac ce se inchide perfect. Totul functioneaza electric, in timp. In stratul exterior exista niste bobine, care, odata incalzite, transfera indirect caldura catre vasul ceramic interior. Mancarea se gateste intre 82 si 149 de grade Celsius in slow cooking, lucru care permite dezintegrarea treptata a aromelor.

Beneficiile slow cooking

Un vas pentru gatit la foc mic are multe avantaje: salvezi timp si obtii o masa nutritiva. Pregatesti ingredientele de dimineata si pui totul in slow cooker; la finele zilei, cina este gata fara ca tu sa fi stat sa pazesti aragazul in asteptarea rezultatului final! In plus, acest vas consuma foarte putin curent.

Dincolo, insa, de avantajele practice, poate cel mai important beneficiu al sistemului slow cooking este gustul! Lgumele si carnea folosite in slow cooker se vor patrunde bine, lent, ceea ce le va face mai aromate. Poti combina produse dupa bunul plac, poti sa te joci cu gusturi si texturi, poti face ca masa sa nu mai fie un moment fad, in care te multumesti cu ce gasesti prin frigider, ci un adevarat festin. Nu te speria! Nu trebuie sa fie un ospat pantagruelic, nici macar nu vei manca mult pentru ca rezultatul gatitului slow este foarte satios, dar cu siguranta te vei bucura de ceea ce, cand eram mici, numeam “o mancare adevarata”.

Ce poti sa pregatesti la foc mic

In general, tocanitele si carnurile sunt cele mai gatite, intrucat devin mai gustoase si carnea este mai moale! Poti economisi, folosind bucati mai mici, intrucat nu ai nevoie de multa carne, pentru aroma deplina.

Cand gatesti carne este important sa setezi temperatura la 60 de grade Celsius, cat se poate de repede, pentru a omori bacteriile.

Atunci cand gatesti legume in vasul de slow cooking, trebuie sa tai legumele egal, uniform, pentru ca ele sa se patrunda la fel de bine. Legumele se pot gati mai greu decat carnea la vasul acesta, deci, daca faci toanite mixte, aseaza legumele pe stratul de la fundul vasului.

Tocanitele si supele sunt cele mai bune feluri de mancare pe care le poti pregati la slow cooker. Daca pregatesti supa, acopera ingredientele cu apa si, daca trebuie sa mai adaugi pe parcurs, asigura-te ca de fiecare data completezi cu lichid la fel de cald, pentru a nu scadea temperatura.

Si mancarurile de genul sosurilor se pregatesc bine in acest stil de gatit. Insa, nu numai! Poti folosi slow cooking cand pregatesti budinca de ovaz, porridge, pilaf. De altfel, cerealele se gatesc bine la foc mic, deci poti face si paine, dar si deserturi de tipul budincilor sau prajiturilor.

Intrucat aromele se intensifica intr-un timp lung de gatit, te sfatuim sa adaugi ierburi aromatice la sfarsit, pentru a nu avea un gust prea puternic. De asemenea, lactatele si fructele de mare trebuie adaugate la sfarsitul retetei, pentru a nu-si pierde textura.

La ce sa ai grija atunci cand folosesti vasele slow cooking

  • Umple vasul doar doua treimi si pastreaza mereu capacul montat cat gatesti
  • Testeaza periodic vasul pentru a te asigura ca incalzeste uniform
  • Pentru eliminarea bacteriilor, mancarea trebuie gatita la cel putin 60 de grade
  • Slow cooker-ul poate fi lasat sa gateasca cat timp mergi tu la birou
  • Nu scufunda niciodata acest vas in apa!
  • Nu supune vasul la schimbari de temperatura: de exemplu, nu il pune fierbinte pe un blat rece si nu pune apa rece, cat este cald.
  • Daca gatesti fasole uscata, nu pune boabele uscate, ci dupa inmuiere. Fasolea uscata contine o toxina ce cauzeaza voma, ameteli, dureri abdominale.
  • Foloseste vasul doar pentru gatit, nu prea a incalzi mancarea

Si, daca vrei sa ai un exemplu concret, citeste si sfaturile Sorinei!

Foto: Guliver