Multa vreme am fost una dintre cele mai agitate persoane din lume. O maestra a multitasking-ului pentru ca imi doream sa fiu productiva si sa demonstrez ca pot face cat mai multe lucruri. Ritmul acela insa m-a facut sa clachez pentru ca, desi obtineam tot ce imi propuneam, m-a epuizat. In plus, nici nu eram fericita. Mi se parea ca nimic nu e destul!

Totul se desfasoara atat de repede in prezent incat nu ai timp sa faci nimic cu adevarat bine, complet si se mai pune si presine pe tine ca sa continui.

Nici nu mai stii ce sa alegi pentru ca nu ai timp sa stai cu tine si sa afli ce iti doresti cu adevarat.

Societatea si ritmul ei iti creeaza niste targeturi, repere ale fericirii, ale succesului asa incat nici nu iti mai dai seama daca sunt dorintele tale cu adevarat. Ar trebui sa te bucuri ca ai reusit ceva ce ti-au impus altii sa reusesti, nu pentru ca ai reusit sa faci ceva ce iti doreai tu cu adevarat!

E reteta perfecta pentru nefericire: sa fii vesnic grabit, productiv, multitasking pentru ca, in final, sa obtii opusul a ceea ce iti doresti!

Dormi putin ca sa ai timp sa faci tot ce ti-ai propus si, in lipsa odihnei, ajungi sa nu mai ai energia de a face lucrurile de care ai nevoie. E cercul vicios in care se invarte omul modern.

Cum am iesit din el si am ajuns sa traiesc dupa filosofia slow living?

In primul rand, sunt constienta de fiecare lucru pe care il fac, nu mai fac mai multe lucruri in acelasi timp, nu fac nimic mecanic, ci totul fiind cu adevarat concentrata si prezenta.

Daca am momente cand imi pierd aceasta capacitate de a trai cu adevarat constient si intru pe “pilot automat” – lucru care mi se mai intampla din cand in cand – imi dau seama si corectez acest lucru. Ca sa reusesc, mi-am stabilit cateva reguli:

Nu mai scriu mesaje cand conduc.

Nu mai mananc cu ochii in telefon sau in laptop.

La intalniri nu ma uit in telefon si nu raspund la mailuri.

La sala nu ma concentrez la ce urmeaza sa fac la birou, ci doar la exercitiile sportive.

Sunt, de fapt, prezenta in fiecare moment al vietii mele.

In fiecare zi imi iau timp pentru mine; 15 minute pe zi – sa stai si sa ai un moment de instrospectie: cum ma simt azi? De unde stii daca nu te intrebi?

Daca de persoana pe care o iubesti mereu te preocupi si esti interesat ce face si ce simte, cu tine de ce sa nu faci la fel? Trebuie sa ai timp sa te cunosti pentru ca, neindeplinindu-ti nevoile, vei fi mereu frustrata, nefericita, fara energie si asta duce exact la o lipsa de productivitate de care iti e teama.

Stiu ca tentatia e foarte mare si ca e greu sa renunti la ideea ca daca nu faci multe lucruri in acelasi timp, nu esti productiv, dar asta e doar o minciuna pe care ne-o spunem in fiecare zi. Ca sa faci lucruri durabile e nevoie de timp, de rabdare si de disciplina, dar, in final, un ritm mai lent ne aduce mult mai mult spatiu, timp si liniste, energie si fericire, de care avem atata nevoie in vietile noastre agitate!

Afla si cele zece moduri pentru a incetini ritmul si a va acorda mai mult timp.