Alergatul dimineata sau seara: depinde pe cine intrebi

E greu sa raspunzi corect la intrebarea:e bun alergatul dimineata sau seara? Daca ar fi sa gandim logic, cea mai potrivita explicatie are legatura cu ceasul biologic. Cand functionezi mai bine, atunci e ideal sa alergi. Pentru ca, daca nu esti o persoana matinala, alergatul dimineata ar fi un calvar.

Sunt o multime de dovezi care arata ca performantele in sport tin foarte mult de ora din zi cand faci miscare. Potrivit runnersworld.com, momentul ideal pentru a alerga este la pranz. Atunci poti da randament maxim, pentru ca dupa-amiaza temperatura corpului este mai mare si ai mai multa energie. Insa poti practica alergatul dimineata sau seara, in functie de cand ai tu putin timp liber sa faci miscare.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din North Texas au facut un studiu interesant pe aceasta tema, in care au fost implicate cateva zeci de persoane. Acestea au fost supuse unor teste de rezistenta, pentru care s-au folosit biciclete eliptice. Concluziile studiului au fost ca cei care au pedalat dimineața, intre 6.00 si 9.30, au avut un randament mai scazut cu pana la 20% fata de cei care au pedalat mai tarziu, in aceeasi zi.

Alergatul dimineata sau seara? Avem cel putin doua variante de raspuns

Ce poate fi mai neplacut decat sa te trezesti dimineata, sa te imbraci cu ochii pe jumatate inchisi si sa incerci sa alergi macar o tura de teren? Cu siguranta pentru „pasarile de noapte“ acesta este un adevarat cosmar.

Oamenii care se trezesc greu dimineata si functioneaza mai bine dupa pranz incolo, au toate sansele sa alerge mai mult si mai eficient spre seara.

Insa matinalii nici n-ar putea sa conceapa asa ceva. Dimineata ai multa energie si trebuie s-o canalizezi cel mai bine, ar spune cei care se trezesc cu noaptea-n cap. Cu alte cuvinte, raspunsul este undeva la mijloc.

Alergatul dimineata sau seara poate avea ca raspuns prima varianta, dar si pe a doua, depine pe cine intrebi.

De ce NU e mai bine sa alergi dimineata

Tot cercetatorii vin cu explicatii pertinente. Potrivit studiilor, dimineata este cel mai nepotrivit sa alergi, pentru ca organismul intra in ritm treptat, ori tu il fortezi sa faca trecerea brusc. De aceea, cele mai multe cazuri de accidentari si de atac de cord sau de atacuri cerebrale s-au inregistrat mai des in prima parte a zilei.

Ci seara

Temperatura corporala atinge cel mai inalt punct dupa ora 16.00, iar acest efect actioneaza asupra corpului prin flexibilitate mai mare si rezistenta ceva mai ridicata.

Insa in a doua parte a zilei, mai exact spre seara, chiar daca trupul tau este pregatit sa bata recorduri personale, psihicul te poate trage inapoi, in casa. Vointa nu mai este asa de mare, cum este dimineata, asa ca trebuie sa te lupti putin cu tine.

Daca vrei sa slabesti prin alergare, bazeaza-te pe aceste reguli!

Foto: Guliver

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!