lucrurui de stiut despre depresie

Astazi se implinesc doi ani de cand celebrul actor american Robin Williams s-a sinucis, lasand in urma sa foarte multa durere. Gestul lui a provocat si o serie lunga de discutii despre depresie, o afectiune neurologica care afecteaza tot mai multe persoane, scrie huffingtopost.com.

Actorul american cunoscut in special pentru rolurile sale din filmele “Mrs. Doubtfire” si “Cercul poetilor disparuti” s-a sinucis prin spanzurare la domiciliul sau. Desi nu se cunosc nici in ziua de azi care sunt cauzele care au dus la sinucidere, Robin Williams suferea de boala difuza cu corpi Lewy, numita si dementa cu corpi Lewy, in care pacientul prezinta halucinatii si schimbari de dispozitie.

Dupa moartea actorului american au aparut tot mai multe studii si articole despre depresie si sunt cateva lucruri pe care oricine ar trebui sa le stie despre aceasta boala tacuta.

10 lucruri pe care oricine ar trebui sa le stie despre depresie

1. Poate fi o boala genetica

Despre depresie se spune ca poate fi o boala genetica, cel putin asa arata un studiu recent despre ADN-ul uman. Bazandu-se pe datele oferite de o companie americana care studiaza ADN-ul uman, oamenii de stiinta au descoperit 15 gene ale ADN-ului uman care pot duce la depresie. Aceleasi gene sunt raspunzatoare de dezvoltarea sistemului neuronal.

2. Este o boala fizica

Desi despre depresie se spune ca este o boala psihica, exista foarte multe simptome care se manifesta la nivel fizic, cum ar fi schimbari ale apetitului, dureri de cap si insomnii.

3. Se gasesc constant noi tratamente pentru depresie

Sanatatea mintala este foarte importanta, iar din acest motiv oamenii de stiinta gasesc constant noi tratamente pentru aceasta boala care afecteaza tot mai multe persoane. Un studiu recent privind activarea comportamentala a scos la iveala o noua metoda de tratament prin care pacientii gasesc o cale pentru a intelege ce le provoaca aceasta stare si asftel sa gaseasca o metoda pentru a ameliora sau combate cauzele. Unele studii arata ca terapia prin comunicare a avut rezultate foarte bune in cazul unor pacienti.

Aditional, pacientii care sufera de depresie pot sa urmeze un tratament medicamentos care este foarte util in lupta cu aceasta boala.

4. Depresia este o boala comuna

Este o boala comuna, intalnita la un numar tot mai mare de persoane in ziua de azi. Potrivit studiilor, peste 350 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de depresie.

5. Poate afecta calitatea muncii

Daca despre depresie se spun foarte multe lucruri in ceea ce priveste modul in care se manifesta, foarte putine persoane vorbesc despre cum aceasta boala afecteaza calitatea muncii. Potrivit medicilor, persoanele care sufera de depresie sunt mai putin motivate sa lucreze, ceea ce inseamna ca le poate fi afectata intreaga activitate profesionala. Potrivit studiilor, pierderile anuale cauzate de lipsa productivitatii din cauza depresiei ajung la 44 de milioane de dolari.

6. Aceasta boala nu face discriminari

Depresia, ca orice alta boala care afecteaza sanatatea mintala, poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, sex, statut social sau etnie. Celebritati precum Kerry Washington, Demi Lovato sau figuri cunoscute din lumea sportului au vorbit deschis despre lupta lor cu aceasta boala.

7. Persoanele care sufera de depresie sunt stigmatizate

Stigmatizarea sociala sau stereotipurile negative vin la pachet cu aceasta boala. Deseori, persoanele care sufera de depresie sau alte boli mintale sunt jignite sau, mai rau, izolate de societate. Foarte multi oameni asociaza bolile mintale cu violenta, iar aceasta conceptie poate duce la perceptii false despre depresie.

8. Multi oameni nu vorbesc despre depresie

Teama de a fi judecati sau rusinea ii impiedica pe tot mai multi oameni sa vorbeasca deschis despre depresie. Mai mult decat atat, studiile arata ca stigmatizarea sociala ii determina pe oamenii care sufera de boli mintale sa refuze un tratament. Un studiu realizat in 2015 a scos la iveala faptul ca barbatii sunt mai putin dispusi sa vorbeasca despre depresie si ganduri sinucigase.

9. Depresia, in stare avansata, poate duce la sinucidere

Bolile mintale sunt cat se poate de reale si reprezinta un subiect sensibil, dar, in acelasi timp, reprezinta o problema serioasa si trebuie tratate corespunzator. Potrivit studiilor, bolile mintale sunt raspunzatoate in proportie de 90% pentru majoritatea cazurilor de sinucidere.

10. Depresia nu defineste o persoana

Daca despre depresie se spun diferite lucruri, mai mult sau mai putin grave, aceasta boala in mod sigur nu defineste o persoana. Asa cum boli precum cancerul sau diabetul nu definesc o persoana, depresia nu este un motiv pentru a izola pe cineva de societate. Bolile psihice pot fi tratate cu ajutorul unui tratament corespunzator. Orice persoana poate fi fericita si poate invinge aceasta boala, important este sa vorbeasca deschis despre depresie si sa accepte sa fie ajutata.

Daca ai considerat utile informatiile despre depresie, iata si un articol cu dieta antidepresie: pe ce vitamine si minerale sa te axezi!

Foto: huffingtonpost.com