ce sa stii despre cariera la 30 de ani

Multi profesionisti tineri de azi sunt nefericiti cand isi iau primul job. De obicei nu pot ocupa functia pe care si-ar dori-o pentru ca nu au inca experienta necesara si-n anumite domenii mai interesante e greu sa patrunzi daca nu ai relatii.

Asa ca faci un compromis, accepti un job care nu te face neaparat fericita, dar care-ti ofera un salariu cu care te poti intretine. Iar la momentul respectiv iti doresti sa faci lucruri mari, sa incepi sa schimbi lumea, iar din pozitia ta de junior, ca plimba foi dintr-o parte in alta nu poti sa faci asta.

Cinci ani mai tarziu, daca ai putea sa te intorci in timp, ar merita sa-ti spui aceste lucruri pe care noi le-am descoperit intr-un articol de pe inc.com:

Si asta va trece

Vremurile rele vin, dar vremurile rele se si duc. Vin zile bune, dar zilele bune mai si trec. E cunoscut faptul ca n-ar trebui sa lasi vremurile rele sa te traga in jos in cariera, dar totodata ar trebui sa profiti din plin de momentele bune pentru a creste la locul de munca. Invata sa apreciezi oamenii si relatiile pe care le ai cu ei si care-ti aduc in mod constant multumire. Nu e ok sa te orientezi doar in functie de victoriile si de infrangerile cu care te confrunti si care sunt trecatoare.

Gandeste pe termen lung in cariera

Mai ai cel putin patru decenii ramase din cariera ta, asa ca alege istet, nu-ti consuma primii ani intr-un domeniu care nu te pasioneaza absolut deloc. Iar daca nu ai o idee foarte clara asupra a ce vrei sa faci, atunci poti face mai multe internshipuri de o luna la companiile care ti se par atractive. Doar lucrand propriu-zis iti vei da seama ce ti se potriveste cel mai bine.

Nu astepta pentru compania sa investeasca in tine. Investeste tu in tine!

Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac oamenii de toate varstele este sa creada ca dezvoltarea profesionala este doar responsabilitatea angajatorului. Dar si tu trebuie sa investesti in propria dezvoltare. Cunostintele sunt “portabile”, iti apartin si se pot muta cu tine pe tot parcursul joburilor. Orice ai face, nu astepta ca altcineva sa investeasca.

Reteaua de persoane conteaza

Persoanele pe care le cunosti iti vor deschide portile pentru tine – indiferent cat de impecabil este CV-ul tau acesta nu te va ajuta niciodata la fel de mult. Construirea acestui tip de retea necesita timp si nu presupune doar colectarea de carti de vizita sau conexiuni LinkedIn, ci si iesirea propriu-zisa cu respectivele persoane. O relatie reala va cantari mereu mai greu decat una virtuala.

Citeste si cateva lucruri esentiale in cariera ta, de atins pana la 35 de ani

Foto: iStockphoto

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!