Printre premiatii acestei editii a Festivalului de Film de la Cannes se afla si Comoara. Filmul romanesc regizat de Corneliu Porumboiu va intra pe 29 mai si-n cinematografele noastre si ne-a cucerit deja cu trailerul sau!

Juriul sectiunii Un Certain Regard, prezidat anul acesta de actrita Isabella Rossellini a acordat premiul Un Certain Talent regizorului Corneliu Porumboiu pentru filmul romanesc Comoara.

Acestia au mentionat ca au fost impresionati de “umorul si inteligenta cu care ni se arata complexitatea vietii” in aceasta pelicula.

Descopera povestea filmului romanesc care a cucerit juriul de la Cannes

Filmul il are in prim plan pe Costi care lucreaza la primarie si duce o viata linistita. Seara obisnuieste sa-i citeasca povesti fiului sau de 6 ani. Intr-o seara, un vecin il roaga sa-i imprumute niste bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezita, l-ar imprumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita linistea, are si el credite la banca si de aceea il refuza. Vecinul revine. Ii spune ca in satul bunicilor sai exista o legenda: se zice ca strabunicul sau ar fi ingropat o comoara in curtea casei, inainte de venirea comunistilor la putere. In cazul in care Costi va plati pe cineva cu un detector de metale si vor gasi comoara, o vor imparti jumatate – jumatate.  Costi nu sta prea mult pe ganduri. De a doua zi cauta pe cineva cu un detector de metale…

„O minunata fabula despre Romania, o frumoasa demonstratie a umorului romanesc” – Les Inrockuptibles

Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (Aferim, Cainele japonez, Domnisoara Christina),  Adrian Purcarescu si actorul amator Corneliu Cozmei, care au fost selectati dupa un proces amplu de casting, care s-a desfasurat pe parcursul a 3 luni de zile. Cuzin Toma joaca alaturi de sotia lui, Cristina si baiatul lor, Nicodim, in varsta de 8 ani.

Pentru Corneliu Porumboiu nu este primul premiu la Cannes. El a mai primit premiul pentru debut Camera d’Or in 2006 pentru A fost sau n-a fost?, iar  in 2009, Politist, adjectiv a castigat premiul FIPRESCI si premiul juriului sectiunii Un Certain Regard.

Daca planuiti sa vedeti cu prima ocazia Comoara am o veste buna pentru voi. Saptamana aceasta, mai precis pe 29 mai, intra si-n cinematografele romanesti.

Foto: Cristian Radu Nema