De ce cade parul mai mult toamna

Vremea deja e capricioasa: afara e cand prea cald, cand prea rece, iar vantul si ploile care acompaniaza toamna ne dau mari batai de cap. Nu stiu tu, dar eu am observat ca la inceputul sezonului rece, numarul de fire de par ramase pe perie este mai mare ca de obicei. Afla de ce cade parul mai mult toamna, potrivit cercetatorilor suedezi.

Intr-un studiu publicat in anul 2011 in Revista de Dermatologie, oamenii de stiinta sustin au urmarit de aproape mai mult de 800 de femei sanatoase, timp de sase ani. Ei au ajuns la concluzia ca parul cade mai mult toamna, scrie dailymail.co.uk.

Ciclul de crestere al parului se desfasoara pe o perioada care dureaza intre doi si sase ani. La un moment dat, 90% din firele de par cresc, in timp ce restul de par se afla intr-un stadiu de repaus, cunoscuta si ca faza telogena, care dureaza intre doua si sase luni, pana sa cada. Pana si foliculii de par se odihnesc in timpul celor trei luni, iar apoi isi reiau activitatea si parul creste din nou.

De ce cade parul mai mult toamna, in special in luna octombrie

Cercetatorii suedezi au observat ca, pentru femei, perioada de odihna a parului incepea in iulie – iar la majoritatea, faza telogena se termina 100 de zile mai tarziu, adica in octombrie, cand parul incepea sa cada.

Un alt lucru pe care cercetatorii l-au remarcat este ca organismul pastreaza firele de par ca sa protejeze scalpul de razele periculoase ale soarelui din timpul verii. Toamna, cand corpul simte ca nu mai e atat de cald, procesul de pierdere a parului este mai intens.

Stresul poate fi de vina

De ce cade parul mai mult toamna? Specialistii sunt de parere ca schimbarile bruste de temperatura afecteaza structura firului de par si provoaca pierderea parului, dar si stresul are un cuvant de spus in tot acest proces. Acesta din urma favorizeaza aparitia telogen effluvium – situatie in care radacinile parului tau sunt impinse prematur in faza de repaus, fara ca firele de par sa fi crescut suficient, iar parul cade astfel mai repede. In plus, problemele emotionale si stresul cronic afecteaza sistemul imunitar, iar celulele albe ataca foliculii de par.

Citeste si: Iti cade parul? Cat de mult e prea mult?

Foto: Guliver