Atentie la SPF, data de expirare, metoda de aplicare

Pentru ca lotiunea de plaja sa functioneze si sa te protejeze 100%, nu este de ajuns doar sa o folosesti. Fara sa ne dam seama, multe dintre noi comitem greseli care ne pot zadarnici efortul de a fi protejate de razele nemiloase ale soarelui.

Putem sa cadem de acord inca de pe acum ca lotiunea de plaja este un produs indispensabil in vacanta…si nu numai. Cand este aplicata, lotiunea de plaja actioneaza ca o bariera intre razele ultraviolete periculoase si pielea noastra. Secretul puterii acestui produs consta in „ingredientele” pe care le contine, un mix de substante organice si anorganice, care reflecta, imprastie sau absorb lumina si caldura venite de la soare. In acest fel, lotiunea de plaja ne apara de inspaimantatorul cancer de piele, dar si de imbatranirea preamatura, aparitia petelor pigmentare sau a pistruilor.

Bunele intentii nu sunt suficiente pentru a eficientiza lotiunea de plaja

Oricat de constiente am fi de utilitatea unei lotiuni cu factor de protectie solara si cu toate intentiile bune pe care le avem, uneori, ajungem sa comitem greseli ce ne pot costa scump. Am intocmit o lista cu cele mai frecvente erori aparute in aplicarea si folosirea unei lotiuni solare. Daca bifezi si tu vreuna, iti recomand sa o corectezi in cel mai scurt timp ca sa fii ferita de pericole.

Greseli care scad eficienta pe care o are lotiunea de plaja. Fereste-te de ele!

1. Folosesti aceeasi lotiune de plaja de acum doi-trei ani

Inainte de a-ti pune crema solara in bagaj, verifica-i termenul de valabilitate. Daca a expirat, nu o mai folosi pentru ca ingredientele active pe care le contine se deterioreaza si nu mai are nicio eficienta. In general, lotiunea de plaja are termen de valabilitate de maximum trei ani, insa daca observi ca si-a schimbat consistenta si mirosul mai devreme de expirare, este bine sa o arunci si sa-ti cumperi una noua.

2. Folosesti o lotiune care iti confera doar protectie UVB

Ca sa protejeze eficient, lotiunea de plaja trebuie sa contina atat protectie impotriva razelor UVB, cat si a celor UVA. Razele UVB sunt cele mai periculoase, intr-adevar, pentru ca ard pielea si sunt intense vara, insa si cele UVA sunt responsabile de aparitia ridurilor premature si a petelor maronii. Cauta, asadar, o crema solara care sa ofere protectie UVB+UVA.

3. Te bazezi pe produsele de machiaj ce contin SPF

Fondul de ten, pudra sau autobronzantul pentru fata, desi contin factor de protectie solara (relativ mici), nu protejeaza suficient pielea de soare. Nu trebuie sa te bazezi exclusiv pe aceastea si sa iesi din casa fara sa folosesti lotiunea solara. Regula de baza este sa o aplici pe intreaga fata, sa astepti sa intre in piele si apoi sa continui cu machiajul.

4. Aplici lotiunea de plaja prea rar

Degeaba folosesti crema solara, daca o aplici o data cand te asezi pe sezlong si inca o data cand iti mai aduci aminte…Produsul trebuie reaplicat la fiecare doua ore ca sa te protejeze eficient. Si cantitatea conteaza, asa ca este important sa te dai cu suficienta lotiune astfel incat sa acoperi bine pielea. Fara aceste doua sfaturi, efortul de a-ti proteja pielea este in zadar.

5. Nu utilizezi SPF-ul potrivit pielii tale

Persoanele cu pielea alba au nevoie de un SPF mai mare pentru ca lipsindu-le pigmentul se pot bronza mult mai repede, ceea ce duce si la arsuri solare. Ca si regula de baza, ar trebui sa folosesti o lotiune de plaja cu un factor de cel putin 30, care blocheaza 96% din razele periculoase. Daca ai pielea alba, orienteaza-te catre un factor 50. Sa nu crezi insa ca pielea inchisa nu are nevoie de SPF!

6. Neglijezi unele zone ale corpului

Multi oameni se trezesc cu arsuri solare pe nas, pe arcada sau chiar pe glezne, zone care sunt neglijate adesea cand lotiunea de plaja este aplicata. Alteori, arsurile apar pe linia costumului de baie. Un truc bun este sa te dai cu crema solara pe tot corpul inainte de a-ti pune costumul de baie, iar cand esti la plaja sa nu treci cu vederea zonele de mai sus, dar nici urechile sau laba piciorului.

Foto: Guliver