Cafeaua, una dintre cele mai iubite bauturi la nivel mondial, ar putea sa nu mai fie disponibila pentru generatiile viitoare. Cauzele sunt fluctuatiile de temperatura, diversitatea genetica si daunatorii.

De altfel, potrivit unui studiu1 recent, specialistii estimeaza ca pana in 2050, productia de cafea Arabica va scadea cu 25%, asta in conditiile in care din boabe de cafea Arabica se produce aproximativ 75% din cafeaua comercializata in toata lumea.

In cadrul evenimentului ”Pasaport in lumea NESCAFÉ”, NESCAFÉ a vorbit despre initiativa dezvoltata la nivel mondial pentru a sustine cultivarea cafelei naturale si disponibilitatea acesteia si in viitor.

Amenintari pentru arborii de cafea

Arborele de cafea se numara printre speciile sensibile la schimbarile climatice, diversitate genetica si daunatori. Pentru a se dezvolta si pentru a oferi o cafea de calitate, acesta trebuie plantat intr-un mediu propice.

”Planta de cafea este sensibila la cele mai mici variatii ale climei, o schimbare de un grad putand avea un impact semnificativ asupra recoltei. Alte amenintari asupra arborilor de cafea vin din partea daunatorilor si bolilor. Astfel, culturile de cafea pot fi afectate de peste 900 de specii de insecte, peste 20 de specii de nematozi si noua specii de paianjeni. Boala cea mai frecventa si care poate produce daune importante este rugina frunzelor, produsa de o ciuperca parazita. Dar poate una dintre problemele cele mai mari este reprezentata in prezent de scaderea diversitatii genetice, mai ales in cazul speciei Coffea arabica, aceasta fiind o planta cu autopolenizare. Fenomenul este responsabil de scaderea rezistentei plantelor la boli, la daunatori si chiar la variatii de temperatura. Tuturor acestor amenintari li se adauga faptul ca in cultivarea arborelui de cafea este necesar un efort indelungat, mai ales ca de la semanat si pana la coacerea primelor fructe este nevoie sa treaca 4-5 ani. Luand in considerare toate aceste probleme, constatam ca agricultorii se confrunta cu o adevarata provocare. Din aceste motive, este important sa fie dezvoltate proiecte de sustenabilitate, care sa ii ajute pe acestia sa aiba grija de arborele de cafea”, a declarat Conf. Dr. Paulina Anastasiu, Directorul Gradinii Botanice ”Dimitrie Brandza” a Universitatii din Bucuresti.

NESCAFÉ sustine agricultorii care cultiva plante de cafea

Productia de cafea este in scadere din cauza provocarilor cu care se confrunta cultivatorii de cafea si a recoltelor mai mici, in conditiile in care cererea pietei continua sa creasca. Din acest motiv, din 2011, NESCAFÉ deruleaza programe in comunitatile de agricultori unde isi desfasoara activitatea: organizarea de consiliere agricola pentru cultivatori, distribuirea in comunitatile de agricultori a arborilor de cafea, achizitionarea de cafea direct de la agricultori.

”Initiativa NESCAFÉ se desfasoara in 14 tari, printre care si Brazilia, Vietnam, Filipine, Etiopia. Obiectivul nostru este ca pana in 2020 un total de 340.000 de cultivatori sa beneficieze de consiliere agricola. De asemenea, pana in 2014, NESCAFÉ le-a oferit agricultorilor 73 de milioane de arbori de cafea, planuind ca pana in 2020 sa distribuie in comunitatile cultivatorilor de cafea 220 de milioane de plante. In plus, NESCAFÉ a achizitionat, pana in 2015, aproximativ 180.000 de tone de boabe, de ajuns pentru a obtine 90 de miliarde de cani de cafea, direct de la 175.000 de cultivatori. In acest fel, asiguram responsabilitatea dincolo de cana”, a declarat Silvia Sticlea, Division Executive Manager, Nestlé Romania.

NESCAFÉ ofera fanilor sai o calatorie virtuala captivanta pe plantatiile de cafea din Brazilia
Pentru o experienta completa, NESCAFÉ pune la dispozitie fanilor sai aplicatia NESCAFÉ 360°, disponibila in 13 tari. Ea este bazata pe ultima versiune Google Cardboard, care este accesibila pentru toate tipurile de smartphone. Datorita noii tehnologii, fanii cafelei pot accesa privelisti panoramice, splendide asupra culturilor de cafea cu ajutorul filmarilor interactive speciale. Aplicatia este compatibila cu telefoanele cu sistem de operare Apple sau Android. Experienta interactiva poate fi accesata si de pe Youtube cu ajutorul telefonului sau al calculatorului.

Despre NESCAFÉ

Cafeaua solubila a fost inventata de Nestlé in 1938 si a fost denumita NESCAFÉ, derivat din numele companiei Nestlé si café. Astazi, NESCAFÉ este cafeaua nr. 1 in lume, venind in intampinarea consumatorilor cu foarte multe varietati de produse pentru toate gusturile.
Nestlé, la nivel global

Nestlé este lider mondial in industria alimentara, fiind prezent in 86 de tari, cu un numar de 468 de fabrici si 333.000 de angajati. Prin misiunea companiei “Good Food, Good Life”, Nestlé isi ia angajamentul de a imbunatati calitatea vietii consumatorilor in fiecare zi, in intreaga lume, oferindu-le o varietate de produse, ca parte dintr-un stil de viata sanatos.

Nestlé in Romania
Nestlé a intrat pe piata din Romania in 1995, in momentul de fata avand 1.000 de angajati in Bucuresti si in Timisoara, unde este localizata fabrica Nestlé.

In Romania, Nestlé este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata alimentara, cele mai multe dintre brand-uri fiind lideri in categorie (locul 1 sau 2 pentru majoritatea segmentelor in care acestea sunt prezente). Portofoliul Nestle Romania are o gama larga de produse din diverse categorii, pentru a raspunde cererii consumatorilor: bauturi (Nescafé, Nesquik), dulciuri (JOE, Nesquik, Kit Kat, Lion, After Eight), produse pentru gatit (Maggi), inghetata (Nestlé Ice Cream), produse alimentare pentru sugari si copii mici (Nestlé Infant Nutrition), Nestlé Professional, divizia de solutii “out of home”, batoane si cereale pentru mic dejun (Nestlé Fitness, Musli, Nesquik, Chocapic etc) si hrana pentru animale (Purina). Nespresso, nume de referinta la nivel mondial in domeniul cafelei de lux ambalata in capsule, este prezent oficial in Romania ca divizie a Grupului Nestlé incepand din 2014.

Napolitanele JOE si Nesquik, precum si specialitatile de cafea NESCAFÉ 3in1 sunt produse in Romania, la fabrica din Timisoara.